Verslag Clubkampioenschap 2022-2023 (Matthias Motmans)

Home/Regels Deelnemers
Aljechin reeks Botvinnik reeks Capablanca reeks Donner reeks Euwe reeks


Speeldag 18/11

Er stonden heel veel partijen op het programma en het wordt als maar meer en meer duidelijk wie kans maakt op de titel en wie nog strijdt voor de top 3.

Aljechin:
Joppe kon winnen van Maarten in de hoogste reeks waardoor hij momenteel nog altijd alleen leider blijft. Robin moest daardoor winnen tegen Herman, wat hij ook gedaan heeft. Zo heeft Robin nog maar een half punt achterstand terwijl hij nog 1 match meer te goed heeft. Wetende dat er nog een rechtstreeks duel is tegen elkaar, zal de spanning hoog oplopen. Rudi maakt een slipper in de race om de titel, door te verliezen tegen Wim. Dit maakt dat zijn kansen nu aanzienlijk dalen.
Botvinnik:
Het was een eerste puntenverlies voor Loïc tegen Barend nadat ze gelijk speelden. Zo komt Tibaud iets dichter na zijn overwinning tegen Jan. Weliswaar is de kloof nog altijd anderhalf punt, maar zeg nooit nooit. Adina kon winnen tegen Walter waardoor ze ook nog volop meestrijdt voor een plaatsje in de top 3.
Capablanca:
Jonas is de enige van alle reeksen die nog geen enkel punt heeft laten liggen. Deze trend zet hij door door te winnen tegen Léon. Hierdoor is zijn positie om kampioen te spelen heel erg realistisch. Matthias kon winnen van Pascal wat hem goed uitkomt voor de strijd om de tweede plaats. Hierdoor springt hij tijdelijk over Tomas in het klassement, maar Tomas heeft nog een partij meer te goed. Weliswaar zit hier ook nog een rechtstreekse match tussen.
Donner:
Ook Laurens kon als leider winnen in deze reeks waardoor hij, ondanks Yannick's winst tegen Bruno, nog altijd een vol punt voor staat in het klassement. Maximilien kon winnen van Matthew waardoor hij nog volop kan dromen voor een plaatsje in de top 3.
Euwe:
In de Euwe reeks speelden Marc en Joppe remise waardoor er 3 (!!!) leiders zijn. Zowel Marc, Joppe als Tom hebben namelijk alle drie 4,5/7. Hierdoor zijn ze alle drie zeker van een plekje in Play-Off 1. Niel deed wat hij moest doen voor een laatste plekje in de hoogste Play-Off door te winnen van Nathan. Niel moet nog spelen tegen Wout, wat ineens een rechtstreekse en beslissende match wordt over wie met het laatste ticket gaat lopen. Als Niel wint gaat hij door naar POI. Wint Wout, dan staan ze allebei op evenveel punten maar gaat Wout door met scheidingspunten. Spelen ze gelijk, dan gaat Niel door en heeft iedereen in POI 4,5/7 waardoor niemand een voorsprong haalt uit de reguliere competitie.

De rest van de partijen werden uitgesteld.


Speeldag 11/11

In het clubkampioenschap geven ze geen gehoor aan wapenstilstand. 4 partijen werden namelijk vandaag gespeeld in dit tornooi.

Aljechin:
Het was Rudi die aan het langste eind trok tegen Herman. Zo strijdt Rudi nog altijd volop mee voor de titel.
Capablanca:
Het waren Pascal en Léon die na een snelle partij genoegen hadden met een remise. Tomas won daarentegen van Joeri waardoor hij opschuift naar de tweede plaats.
Donner:
Marc verloor vandaag tegen Wout. Zo koestert Wout nog hoop om een ticket voor Play-Off 1 te ontvangen, al moet hij daar rekenen op partijen waar hij geen vat op heeft. Marc is daarentegen zo goed als zeker maar hij moet toch nog opletten want de punten liggen dicht bij elkaar.


Speeldag 4/11

De terugronde van het clubkampioenschap is van start gegaan en nog maar enkele speeldagen zijn we verwijderd van het antwoord op wie er dit jaar in de prijzen zal vallen.

Aljechin:
Joppe is volop bezig met de strijd om de titel van clubkampioen en zette kracht bij zijn hoop na zijn overwinning tegen Herman. Maarten kon dan zijn eerste overwinning boeken tegen Wim.
Botvinnik:
Walter en Jan sloten hier af met een gelijkspel. Loïc daarentegen is en blijft ongeslagen met 6/6. Hij won tegen Tibaud die zijn eerste achtervolger is.
Capablanca:
Joeri kon dan weer door het mazen van het net glippen na een fout van Matthias waardoor deze partij wederom met een remise eindigde. De geschiedenis herhaalde zich letterlijk.
Donner:
Ook Bruno trok de kaart van geluk want hij kon winnen tegen Maximilien nadat hij een fout maakte. Bij Laurens was het hetzelfde liedje want hij kon na een mindere stelling alles naar zijn hand draaien en winnen tegen Mathew. Leon en Yannick speelden gelijk.
Euwe:
Joppe kon hier winnen tegen Lukas. Hierdoor is zijn plaatsje in Play-Off 1 een pak zekerder. Tom kon winnen van rechtstreekse concurrent Niel. Hierdoor is hij ook mathematisch zeker van Play-Off 1 en kan hij zich goed voorbereiden omdat hij als eerste al zijn wedstrijden heeft voltooid. Ook Nathan won van Ronald waardoor hij ook nog volop aan het meestrijden is voor de PO1.

De rest van de partijen werden uitgesteld.


Speeldag 21/10

Een rustige avond was het in het clubkampioenschap. Maar 4 partijen werden afgewerkt.

Aljechin:
Het was Joppe die aan het langste eind trok tegen Herman. Zo sluipt hij iets dichter bij Robin. Hij speelde namelijk een remise na een heel lange en turbulente partij tegen Wim.
Euwe:
Nathan kon verrassen want hij won van leider Marc in de Euwe reeks. Hierdoor strijdt hij terug mee voor een plekje in Play Off 1. Ronald kon dan weer zijn tweede punt pakken tegen Wout.


Speeldag 14/10

Naast het WJK stond ook het prestigieuze clubkampioenschap op het programma. We zijn ongeveer halfweg en het antwoord wie zich tot clubkampioen mag kroonen komt dichterbij.

Aljechin:
Twee partijen stonden hier op het programma. Maarten ging voor zijn eerste puntje maar moest, helaas voor hem, zijn meerdere erkennen tegen Robin. Wim en Joppe hielden het op een puntendeling. Hierdoor komt er niet veel beweging in het klassement.
Botvinnik:
Zowel Tibaud als Loïc konden allebei victori kraaien door met wit te winnen tegen respectievelijk Barend en Walter. Adina kon de eer van de zwarte stukken redden door haar winst tegen Jan. Hierdoor verstevigt ze haar 3de plaats.
Capablanca:
Tomas was een maatje te sterk voor Léon en ook Matthias moest onderdoen tegen Jonas. Pascal kon sinds de eerste ronde nog eens een puntje pakken door tegen Joeri te winnen. Hierdoor is de kloof halfweg de competitie tussen de 2de en 5de plaats maar een half puntje.
Donner:
Matthew wist zijn eerste punt van het seizoen te pakken en dat deed hij tegen Leon. Hierdoor komen ze allebei op gelijke hoogte. Laurens verstevigt zijn koppositie door zijn winst tegen Bruno en Yannick kon met de zwarte stukken winnen van Maximilien. Ook hier zijn er dus geen zware veranderingen in het klassement.
Euwe:
Joppe komt op een gedeelde eerste plaats, weliswaar met twee matchen meer gespeeld, door zijn winst tegen Wout. Ook Tom is met een inhaalactie bezig door zijn tweede partij te winnen tegen Ronald. Tot slot kon Lukas niet verhinderen om puntenloos achter te blijven in het klassement na zijn verlies tegen Nathan.

De rest van de partijen werden uitgesteld.


Speeldag 7/10

Vrijdag is een dag waar iedereen wel naar uitkijkt. Niet alleen staat het weekend voor de deur, maar ook lekker veel schaakgelegenheden. Zo stond gisteren weer een spannende ronde van het clubkampioenschap op het programma.

Aljechin:
Voor de eerste keer dit seizoen werd elke partij gespeeld, want Herman was voor de eerste keer van de partij. Zijn wedstrijd tegen Maarten botste op een puntendeling. In de andere partij werd wel gewonnen door Joppe, tegen de voorlopige huidige leider Rudi. Robin komt mee aan de leiding te staan, met nog een partij extra meer te goed dan Rudi, door zijn winst tegen Wim.
Botvinnik:
Loïc blijft door gaan in zijn winreeks en haalt een knappe 4/4 door zijn winst tegen Adina. Ondertussen is de kloof 1 punt tegenover Tibaud, die ondanks zijn winst tegen Walter nog altijd naar boven moet kijken vanuit zijn tweede plaats met een ook een mooie 3/4. In de laatste partij trok Jan aan het langste eind tegen Barend, wat hem zijn eerste overwinning oplevert.
Capablanca:
Een battle tussen twee bestuurderleden werd hier gepland en de tweede plaats stond hier op het spel.
Tomas (ondervoorzitter, tornooileider) was degene die puntenloos naar huis werd gestuurd door Matthias (social media verantwoordelijke) die ondanks zijn winst nog altijd 1,5 punt achter staat op de eerste plaats. De reden hiervoor is dat Jonas ook in deze reeks blijft winnen en deze keer was zijn slachtoffer Pascal. Hierdoor komt hij stevig op de eerste plaats met 4/4. De laatse partij werd afgewerkt door Léon die snel de klus klaarde tegen Joeri om daarna in het laddertornooi zijn tweede winst te vieren tegen Kevin.
Donner:
Leon komt van zijn 0 punten af door tegen Maximilien te winnen. Bruno kon dan weer gerust slapen deze nacht, na zijn overwinning tegen Matthew die puntenloos achterblijft in de reeks.
Een battle om de eerste plaats was er tussen Laurens en Yannick. De uitslag was weliswaar een minder spannende remise waardoor Laurens zijn half puntje voorsprong behoudt.
Euwe:
Joppe kan weer ademhalen na zijn winstpartij tegen Nathan. Allebei vechten ze voor een plek in de middemoot en ook dromen ze nog voor een plekje in Play-Off 1. Marc blijft ongeslagen en komt even hoog te staan met Niel, die ook nog geen nederlaag heeft gekend. Het was Ronald die zonder punten de nacht inging tegen Marc.

De rest van de partijen werden uitgesteld.


Speeldag 30/9

Aljechin:
Joppe kon niet verhinderen om Robin zijn eerste volle punt dit seizoen te laten veroveren in de hoogste klasse.
Botvinnik:
Ook hier werd maar 1 partij afgewerkt en die eindigde weliswaar in een gelijkspel. Barend en Adina besloten namelijk remise.
Capablanca:
Jonas besloot dan weer zijn winststreak voort te zetten tegen zijn volgende slachtoffer Tomas. 3/3 ondertussen voor hem.
Donner:
Twee partijen werden hier afgewerkt, waaronder die van Matthew tegen Yannick. Het was Yannick die met het puntje naar huis ging. Laurens kon dan weer met wit winnen tegen zijn tegenstander Maximilien.
Euwe:
Hier waren de meeste inhaalwedstrijden, wat ook logisch is in deze grotere groep. Wout en Niel konden allebei winnen met de witte stukken tegen respectievelijk Nathan en Joppe. Tom won dan weer zijn eerste volle punt tegen Lukas, die troosteloos achterblijft met 0 punten. Meer reden dus om extra hard terug te vechten in de volgende rondes!


Speeldag 23/9

Gisteravond was het weer een clubavond vol partijen en vol plezier.

Aljechin:
Het was een rustige dag in onze eerste klasse, want de enige gespeelde partij werd gewonnen door leider Rudi tegen Maarten.
Botvinnik:
Walter haalde al zijn derde remise in 3 partijen tegen Barend. Adina moest zich dan weer gewonnen geven tegen Tibaud die zich zo naar een tweede plaats laat doen stijgen. Loïc blijft ongeslagen in de reeks en blijft alleen leider door zijn winst tegen Jan.
Capablanca:
Tomas kon zijn eerste overwinning boeken tegen Pascal. Ook Léon volde zijn voorbeeld door ook zijn eerste overwinning te boeken tegen de daarvoor reeds ongeslagen Matthias. Jonas maakte zijn partij rustig af door te winnen tegen Joeri, die ook zijn eerste nederlaag leed.
Donner:
Nieuwkomer in de groep was Maximilien. Hij kon meteen winnen tegen Matthew. Bruno was dan weer een maatje te sterk voor Leon.
Euwe:
Marc zette zijn zegereeks voort tegen een momenteel puneloze Lukas. Tom forceerde dan weer een remise tegen Nathan in een turbulente en scherpe partij.

De rest van de partijen werden uitgesteld.


Speeldag 16/9

Hieronder het tweede verslag van het clubkampioenschap:

Het was weer tijd voor onze tweede clubavond vol clubkampioenschappartijen. We komen een stap dichter met een antwoord wie onze nieuwe clubkampioen wordt.

Aljechin:
Joppe, die zijn eerste partij speelde voor de titel, kon Maarten helaas een tweede nederlaag aansmeren. Rudi kon dan weer winnen van Wim waardoor hij momenteel alleen aan de leiding komt in de hoogste reeks.
Botvinnik:
Loïc is nog altijd ongeslagen na zijn overwinning tegen Barend, hierdoor staat hij al virtueel een half punt voor op de rest. Tibaud kon zijn eerste punt veroveren tegen Jan en Adina en Walter kwamen remise overeen.
Capablanca:
Jonas kon zijn debuut dit seizoen niet beter beginnen, door zijn winst tegen Léon. Joeri was dan weer op remisejacht door zijn tweede remise al, maar dit keer tegen Tomas. Matthias komt voorlopig alleen aan de leiding door Pascal te kloppen.
Donner:
Ook Laurens blijft ongeslagen met 2/2 dankzij een winst tegen Leon. Yannick en Bruno eindigden in een gelijkspel na een turbulente partij.
Euwe:
Joppe kon zijn eerste winst boeken tegen zijn tegenstander Tom. Lukas werd dan weer verslagen door zijn eigen snelheid tegen Wout. Niel kon dan weer zijn tweede zege van het seizoen boeken tegen Ronald.

De rest van de partijen werden uitgesteld.


Speeldag 9/9

Het startschot is gegeven voor het nieuwe seizoen, want de eerste ronde van ons clubkampioenschap is ondertussen al gespeeld. Wie vervangt Sterre Dauw als nieuw clubkampioen?

Aljechin:
Wim kon als allereerste winnen in de hoogste reeks tegen zijn opponent Maarten. Robin, die voor het eerst clubkampioenschap bij ons speelt, deelde dan weer de punten met Rudi.
Botvinnik:
Loïc, die sinds vorig jaar nog maar een rating mag dragen, kon onze ex-voorzitter Tibaud verslagen in de eerste ronde. Ere-voorzitter Walter en Jan kwamen dan weer remise overeen.
Capablanca:
Ook hier waren twee wedstrijden gepland en het was Pascal die met de enige overwinning de nacht in ging met een winst tegen Léon. Joeri kon dan weer een remise forceren tegen Matthias.
Donner:
Laurens kon winnen tegen ons nieuw lid Matthew en ook Yannick kon winnen tegen Leon.
Euwe:
Er waren veel nieuwe gezichten hier, waardoor je een confrontatie tegen elkaar niet kunt vermijden. Zowel Niel als Lukas zijn nieuw in het clubkampioenschap maar Niel was degene die met de winst naar huis mocht. De tweede match was tussen Joppe en Ronald en ook hier kon Ronald met de witte stukken een overwinning boeken. Last but not least hebben we Marc die voor de derde witte stukken overwining zorgde in deze reeks tegen Tom.

De rest van de matchen werden uitgesteld.