Laddertornooi

Doel

Vriendschappelijk tornooi voor club- en huisschakers ter stimulering van de clubavond. Het laddertornooi is ideaal voor alle schakers: af-en-toe schakers, clubschakers (ook van andere clubs), nieuwelingen, schakers die niet aan de Zilveren Toren meedoen op die avond, of die geen andere verplichtingen hebben, enz. Deelname is GRATIS, ook voor niet-leden.

Opzet

Op elke clubavond kan men 1 partij spelen. Er is geen inschrijvingsgeld.

Aanmelden ten laatste 20u15, aanvang 20u30. Tempo: 1 uur KO, noteren niet verplicht. De kleur wordt geloot door de spelers zelf.

Prioriteit

Officiële tornooien hebben hogere prioriteit dan het Laddertornooi. Of anders gezegd: als 2 spelers die avond voor het clubkampioenschap spelen, kunnen ze die avond niet prefereren om aan het Laddertornooi deel te nemen. Men speelt zoveel mogelijk tegen gelijkwaardige tegenstanders. Men kan in principe meerdere keren tegen dezelfde tegenstander spelen. Om geen "bye" te hebben, kan de tornooileider 1 speler aanduiden die tegen 2 spelers speelt: dit is dan wel een sterkere speler dan zijn 2 tegenstanders.

Scoring systeem

Voor iedere partij geldt volgende puntenverdeling :
3 punten bij winst
2 punten bij remise
1 punt bij verlies
Het klassement dat aldus bekomen wordt, moet men beschouwen als een ladder : wie de top van de ladder bereikt op 21 punten wint 3 drankbonnetjes en moet vervolgens weer onderaan de ladder met 0 punten beginnen. Op die manier zal iedereen eens de top bereiken : ofwel zeer snel, door zevenmaal te winnen of langzamer door bijv. éénentwintigmaal te verliezen.
Alle verzamelde punten blijven behouden over het ganse seizoen, maar zelfs op het einde van het seizoen wordt het klassement behouden en loopt het ‘eeuwig’ door naar de volgende seizoenen. Zo blijft het voor iedereen interessant om zelfs maar enkele partijen per seizoen mee te spelen.

Richtlijnen voor paring

  1. ratingverschil klein houden (zoveel mogelijk gelijkwaardige tegenstanders)
  2. voorkeur voor nieuwe tegenstanders t.o.v. waar al tegen gespeeld
  3. tegenstanders met ongeveer dezelfde score.

Tornooileider

Tomas Cuyx

Bij afwezigheid van Tomas: assist Marie-Jeanne Jonckers

Prijzengeld

3 drankbonnetjes voor 21 punten