Koninklijke Mechelse Schaakkring

Last update: 28/11/2023 21u25
Updated: clubkampioenschap

Wil jij ook schaken in een schaakclub? Kom eens langs bij de Koninklijke Mechelse Schaakkring. De clubavond gaat door elke vrijdag om 20 uur van september tot juni in het Busleyden Atheneum - Campus Pitzemburg. Iedereen vindt zijn gading bij ons, van de beginner tot de sterke schaker.

Gewoon zin in een partijtje schaak of een eerste kennismaking. Bij ons kan je op vrijdagavond vanaf september tot april vrijblijvend spelen in het Laddertornooi . Inschrijven voor 20u15. Er wordt 1 partij gespeeld van 1u bedenktijd per speler. Kom eens langs.

Voor de jeugd, kijk op jeugdlessen.


NIEUWS    Refresh = CTRL-F5

Onze ere-voorzitter Walter Huyck is op 2 oktober 2023 overleden. Het afscheid heeft plaats gehad in intieme kring. Hier vind je de overlijdensbrief.
Herman Claessens is vrijdag 7 april 2023 overleden.
Hij is rustig, niet geheel onverwacht, heengegaan..
De uitvaart heeft vrijdag 14 april plaatsgevonden in intieme kring.
Zoals je weet was de Mechelse Schaakkring zeer belangrijk voor hem, het was zijn 2e familie.
Herman was een schaakspeler in hart en nieren en is blijven schaken met zijn zoon Koen tot 2 weken voor zijn overlijden.
Hieronder vind je een foto van hem als jonge schaakspeler, en een schaakfoto van niet zo lang geleden. Hier zijn rouwprentje


14-03-2023 : Louis Van Nylen, jaren lang lid geweest van onze club (tot 2016) is overleden. Hij schreef regelmatig leuke verhalen in ons clubblad Tam-Tam. Overlijdensbrief Louis
Uitnodiging van schaakclub Rokade Westerlo voor hun Rokade Rapid Chess op zaterdag 8 april (flyer).
Enkele wijzigingen qua bereikbaarheid bv. komen langs de Hanswijkstraat en wegrijden langs de Graaf Van Egmontstraat en dat was vroeger juist omgekeerd, afhankelijk vanwaar men komt moet ieder voor zich het maar bekijken op de site De nieuwe vesten.

25-02-2023 : BJK in Blankenberge : Sterre Dauw is Belgisch kampioen geworden is bij de U20 en alle resultaten zijn hier te vinden.
11-03-2022 : Beste clubleden,
Met veel pijn in het hart moeten we jullie melden dat ons dierbaar lid Koen Van Vlaenderen, sinds vele jaren actief in onze club, vorige vrijdag de strijd tegen een agressieve ziekte verloren heeft en is overleden.
We wensen Stijn en Britt, zijn kinderen, veel sterkte toe en een innige deelneming aan de ganse familie.
We zullen je erg missen Koen.
Overlijdensbrief Koen
17-11-2021 : Op de uitgestelde en verkorte versie van het BJK 2021 heeft Joppe Raats zich net tot Belgisch kampioen bij de -16 gekroond. Na een spannende en hard bevochten remise in de laatste ronde kon hij zijn voorsprong op de rest behouden en de titel binnenhalen. Met daarnaast nog podiumplaatsen voor Sterre Dauw, Evelien Froeyman en Jens Cuyvers en verschillende individuele uitschieters kunnen we alleen maar tevreden zijn. Proficiat aan alle deelnemers en begeleiders voor hun inzet en enthousiasme!
Mechelen geeft Sinte-Mettetuin met schaaktafels ook een spelfunctie (bron GVA - Sven Van Haezendonck Dinsdag 10 augustus 2021 om 14:47)
Uitslagen stapjestornooi 2021
Omdat er momenteel nog niet terug "in het echt" geschaakt kan worden en het online Snelschaakkampioenschap een success was zal de Liga op zondag 3 januari opnieuw een online toernooi organiseren.
Dit nieuwjaarstoernooi zal gespeeld worden met een rapid tempo in plaats van blitz. Er zullen dit keer ook geen geldprijzen worden gegeven, we spelen enkel voor het plezier.

Schaakliga Antwerpen gaat ondanks deze moeilijke periode door met het organiseren van trainingen via de Schaakcampus.

Lees meer

Tijdens de afgelopen jaren waren deze enkel voor talentvolle jeugdspelers. Voortaan denken we ook aan de volwassenen.
Er wordt gedacht aan 4 trainingen verspreid over een aantal zaterdagen en/of zondagen:
- Jeugd (40 uren)
- Strategie (15 uren)
- Eindspel (15 uren)
- Pionnenstructuur (15 uren)
Schaakliga Antwerpen doet beroep op ervaren lesgevers: Een deel van de kosten wordt gesubsidieerd door de Liga zodat het inschrijvingsgeld komt op €60,00 per module en €160,00 voor de jeugdtrainingen.
Op basis van de inschrijvingen zullen de deelnemers worden ingedeeld in groepen van gelijke sterkte.
Inschrijven kan op https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeCSRmb6B4AkuxVQpEuA2sQvZbBLezTI_oXKlaLe0nF2f6dug/viewform
Uiterste inschrijvingsdatum: 20 oktober 2020
Gelieve het totaalbedrag voor 31 oktober 2020 op het rekeningnummer van Schaakliga Antwerpen vzw over te maken:
IBAN: BE82 7330 1712 4368, met vermelding: Schaakcampus – Naam

Minder

Het clubkampioenschap 2020-2021 is gestart.

Lees meer

Door Corona nemen we volgende maatregelen:
Er wordt voorlopig geen ladder gespeeld.
Max 12 borden (is 2 borden per rij en telkens 1 rij tussen). Enkel clubkampioenschap dus voorlopig, geen laddertornooi. Dit zal later geherevalueerd worden.
Stoelen en tafels worden ontsmet voor en na de partij. Stukken, borden en klokken alleen als deze minder dan 3 dagen ervoor gebruikt werden.
We zetten de dozen met stukken en de borden klaar, de deelnemers zijn zelf verantwoordelijk om hun stukken op te zetten.
Neem zelf een balpen mee.
Mondmasker verplicht voor iedereen zonder uitzondering.
Handen ontsmetten voor je binnenkomt.
De bar zal toezijn. Een aantal drankjes kunnen zelf genomen worden en zelf betaald worden in een spaarpotje.
Het bord enkel verlaten voor toiletbezoek. Niet rond andere borden gaan staan.
Deelnemers worden gevraagd om niet te komen als ze symptomen hebben.
Voor diegene die dit wensen kunnen we een dubbel bord opstellen (2 tafels tegen elkaar met 2 borden, waar er wordt gespeeld volgens de regels voor slechtzienden). Graag laten weten op voorhand

Minder

Start van de jeugdlessen op zondag met op 6 september verwelkoming van nieuwe kinderen. Graag vooraf al contact opnemen met onze jeugdverantwoordelijke Kevin De Winter (via kevin.de.winter@hotmail.be) zodat wij op de hoogte zijn van jullie komst en jullie al kunnen informeren. Ter plaatse is een mondmasker verplicht vanaf 12 jaar, dus niet vergeten meebrengen!
In deze coronatijden is er een officieel lichess team van de Kon.Mechelse SK gemaakt. Alle leden van onze club kunnen zich aansluiten op deze groep: https://lichess.org/team/koninklijke-mechelse-sk. Graag bij aanvraag je naam vermelden.
Indien je nog geen lichess account hebt kan je dit zeer snel en gemakkelijk aanmaken. Nadien, afhankelijk van het succes, zullen er online tornooitjes worden georganiseerd.

Met de corona-pandemie zijn alle schaakactiviteiten uitgesteld.

Lees meer

Beste leden en sympathisanten

Velen van jullie hebben de voorbije dagen een bericht gekregen dat de interclub-of Zilveren Toren-ontmoetingen niet doorgaan vanwege de Corona-pandemie (COVID-19). Dit is tot nu gedaan in samenspraak met de ploegkapitein en/of de tegenstander. Sinds donderdagavond heeft de Belgische regering echter, in samenspraak met de gewestregeringen enkele vergaande maatregelen aangekondigd. Alle cafés, restaurants en scholen zijn toe. Alle activiteiten, waaronder ook de schaakontmoetingen vallen, worden stopgezet tot en met ten vroegste 3 april. Het bestuur van de Kon. Mechelse SK deelt jullie daarom mee:

• Alle ontmoetingen van de Zilveren Toren en de Interclub die in deze periode vallen worden uitgesteld. Zodra de data bekend zijn worden deze aan jullie gecommuniceerd. Enkel de datum van ronde 10 van de Interclub is al vastgesteld op 3 mei 2020.
• Er wordt in deze periode geen laddertornooi georganiseerd.
• De partijen van het clubkampioenschap in deze periode worden uitgesteld. De volledige kalender van het clubkampioenschap zal later worden meegedeeld.
• De schaaklessen aan de jeugd die in deze periode vallen worden afgelast.
• Het Belgisch Jeugd Kampioenschap in Blankenberge is geannuleerd.
• Ons Interclubetentje wordt uitgesteld. Iedereen die al gestort heeft zal de komende dagen zijn geld zien teruggestort worden. Zodra de datum van de laatste interclubontmoeting bekend is zal een nieuwe datum worden gecommuniceerd.

Wij wensen al onze leden een goede gezondheid toe.

Minder

3 Mechelse titels op het Vlaams Jeugdkampioenschap (verslag door Kevin De Winter)

Lees meer

Zondag 9 februari werd het Vlaams Jeugdkampioenschap afgesloten dat zoals steeds in Mechelen is en waar wij zoals steeds sterk vertegenwoordigd zijn met deze keer maar liefst 20 jeugdspelers. Hoewel ik weer vaak moest herhalen dat sommigen trager moesten spelen heb ik ook genoten van het enthousiasme van onze spelers en ook veel goede partijen. Dit resulteerde zelfs in 3 mooie titels waarmee we toch een van de grote winnaars zijn op dit kampioenschap.

Beginnen wil ik bij de -8 waar we de titel van de meisjes in de wacht sleepten. Nadat Manel eerder al provinciaal kampioene werd, mag ze nu ook een tweede trofee in haar kast zetten. Niet slecht voor haar prille schaakcarrière die pas in september begonnen is. In tegenstelling tot het Antwerps jeugdkampioenschap waar ze nog wat ervaring ontbrak, kon ze deze keer wel gewonnen stellingen omzetten in mat. Daar hebben we veel op geoefend en in 1 partij kon je duidelijk zien dat ze geduldig op zoek ging naar de juiste zetten die tot mat leidden. In andere wedstrijden speelde ze wat wisselvallig en snel, maar ze won de belangrijkste wedstrijd tegen een rechtstreekse concurrent waardoor ze met een gelijk aantal punten, maar onderling gewonnen wedstrijd, toch eerste eindigde bij de meisjes.

De tweede titel was makkelijker voorspelbaar, aangezien Hugo de grote elofavoriet was in zijn reeks van de -12. Met 8,5/9 maakte hij die favorietenrol ook waar, maar Hugo was ook heel gedreven, want ondanks meerdere provinciale en Belgische titels, ontbrak dit nog op zijn palmares. In de vorige edities wilde het telkens niet lukken en ook deze keer leek hij met een remise in de 2e ronde al snel op achtervolgen aangewezen. Maar met 7 opeenvolgende zeges, waaronder de nummers 2 t.e.m. 7 in het eindklassement, stormde hij naar zijn eerste Vlaamse titel.

Sterre werd wel al eerder Vlaams kampioen, maar dit betekent niet dat hij het cadeau zou krijgen. Als kersvers FM behoorde hij zeker tot de favorieten, maar met die andere FM Jasper Beukema moest hij toch nog iemand boven zich dulden in de startlijst. In het onderlinge duel kwam hij dan nog eens 40 minuten te laat waar ze met 50 minuten beginnen. Tot ieders verbazing wist hij deze partij nog naar zich toe te trekken en stond hij er plots zeer goed voor. Weer straf schaken van Sterre, maar dat op tijd komen blijkt toch een werkpunt, aangezien dit niet echt op prijs wordt gesteld door organisatie en tegenstanders. Dit brak hem ook zuur op in latere wedstrijden waar hij de titelstrijd voor de -20 verloor. De -20 en -18 spelen echter altijd samen waardoor er wel 2 titels te verdelen waren. Jasper was met de eerste gaan vliegen, maar voor de titel bij de -18 stond Sterre gelijk met Dries Van Malder. Testmatchen moesten dus de beslissing brengen en in blitz is er vaak weinig opgewassen tegen Sterre. Een 3e titel dus voor Mechelen en dus iedereen zeer tevreden.

Foto's en resultaten kan je terugvinden op de website (https://jvv.tsmschaakklub.info/) en ook de tv is langsgeweest voor een kleine reportage: https://www.rtv.be/artikels/200-jonge-schakers-vechten-om-kampioenstitel-a78529

Minder

Eerste Mechels jeugdtornooi blijkt een groot succes!

Lees meer

Met de verhuis naar de schoolgebouwen van Pitzemburg hadden we voor het eerst een clublokaal waar ook alles aanwezig was om een groot tornooi te organiseren. Eind vorig seizoen kreeg ik dan ook een mandaat van het bestuur om dit te organiseren. Het was de eerste keer dat ik voor een dergelijke opdracht stond, maar gelukkig kreeg ik de nodige steun van Marie-Jeanne voor de bar, Tom voor de inschrijvingen en natuurlijk Tomas als hoofdarbiter. Vrijwilligers vinden om te helpen bij de bar of als arbiter bleek ook geen probleem, aangezien alle plaatsen vlot ingevuld werden. En ook deelnemers vinden was geen probleem, want de inschrijvingen gingen zeer vlot zodat we uiteindelijk onze limiet van 100 jeugdspelers bereikten en de inschrijvingen moesten stopzetten. Zelfs daarna volgden er nog telefoontjes en mails met ouders of jeugdleiders die vroegen of er nog plaats was, maar helaas kon ik hen niet helpen. Ter plaatse bleek er uiteindelijk nog 1 iemand ziek en 1 iemand waarvan we niets hoorden, zodat we toch met 98 kinderen aan de start verschenen.

De eerste ronde verliep met een klein beetje vertraging wegens het uitprinten van de paringen en de korte uitleg die we nog moesten geven, maar die achterstand werd vrijwel meteen weggewerkt waarna alles zeer vlot en stipt op tijd verliep. Zeker in de reeks van Stap 1 ging het vlot, aangezien zij zelden de volle 15 minuten op hun klok gebruikten. De arbiters hadden hier ook het meeste werk met onreglementaire zetten, maar in Stap 1 zijn ze nog volop aan het leren, dus dit nemen we erbij. Het leuke van reeksen per stap is dat alle niveaus redelijk gelijk waren zodat er nooit echt iemand bovenuit stak. Er was nergens iemand die alle won of die alles verloor wat het telkens ook spannend maakte.

In de reeks van Stap 1 werd het heel spannend met in de laatste ronde nog 2 leiders met evenveel punten. Zowel Nils De Wilde als Daniël Telders (beide van onze club) hadden 5 punten en moesten onder elkaar uitmaken wie er met de eerste plaats ging lopen. Helaas kon er maar 1 iemand winnen, want ze verdienden het allebei, maar het was uiteindelijk Daniël die de zege en dus meteen ook het tornooi kon binnenhalen. Hierdoor zag Nils nog 2 jongens over hem springen in het klassement waardoor hij helaas niet meer op het podium stond. Kobe Geenen (Geelse SK) en Milo Peeters (SK Oude God) vervolledigden wel het podium.

Bij Stap 2 leek Yoran Noens (LSV Chesspirant) lang op weg naar eindwinst nadat hij na 5 ronden als enige het maximum van de punten had. In de 6e ronde kon Lander Van Pee hier verandering in brengen en zo werd het plots nog spannend en gingen we met 5 leiders de laatste ronde beginnen met ook nog Liam Mees en Niel Biesemans als clubgenoten. Uiteindelijk bleven er 3 spelers over die elk met 6/7 het podium vormden. Op basis van de scheidingspunten was het uiteindelijk Lander die toch bovenaan mocht staan voor Niel en Yoran.

Het niveau van Stap 3 lag uiteraard wat hoger en dat was soms ook merkbaar aan de duur van de partijen waar regelmatig spelers in tijdsnood kwamen. Hier was er echter met Anton Colpaert (Brasschaat) wel iemand die duidelijk de sterkste was en in de 7e ronde na een mooie 6/6 vrede nam met een gelijkspel waarmee hij zich dan ook van eindwinst verzekerde. Achter hem was de 2e plaats weggelegd voor Alexander Dhondt (ook van Brasschaat) die enkel de onderlinge wedstrijd met Anton verloor. Met 5 punten volgden uiteindelijk Sebastian Fleischeuer (weeral Brasschaat) en Arne Stroobant (Molse Schaakclub), maar was het Arne die dankzij beter scheidingspunten een volledige Brasschaats podium kon vermijden.

Ik zag veel lachende gezichten en ook soms traantjes. Ik zag veelbelovende schaakwedstrijden, afgewisseld met de meest onmogelijke onreglementaire zetten, maar dit is logisch bij beginnende schakers die nog veel moeten leren. Onze eigen jeugdspelers kregen ook allemaal de kans om tegen andere kinderen ervaring op te doen. En we hebben toch heel wat kinderen een leuke schaaknamiddag bezorgd. Het vele voorbereidende werk heeft geloond en ik kijk nu al uit naar onze 2e editie volgend jaar.

Minder

De uitslagen en standen van het stapjestornooi staan op de website
Sterre Dauw is dit weekend (5/1) FM geworden. Proficiat.
De uitslag van het snelschaakkampioenschap op 27 december.

Zaterdag 27 juli begint het Open Tornooi van Charleroi dat meteen ook geldt als het BK 2019.

Lees meer

Niet minder dan 12 leden van onze club nemen deel aan dit kampioenschap.

In het A-tornooi spelen Sterre Dauw, Bjarne Van Dijck en Sarah Dierckens die zal proberen om de titel van Belgisch Dameskampioene te veroveren. Voorlopig zijn er in die A-reeks nog maar 2 Belgische vrouwen ingeschreven : Sarah en ook Astrid Barbier die met onze club de Zilveren Toren veroverde. De grote vraag blijft of Hanne Goossens zich vandaag nog bij dit tweetal zal voegen?

In het B-tornooi spelen Thijs De Bock, Jan De Geest en Kevin Wibowo.

In het C-tornooi hebben we 6 deelnemers met Koen Palstermans Matthias Motmans, Sander Pouliart, Ruben Wibowo, Yannick De Bie en onze 7 jarige Belgische Jeugdkampioen Jens Cuyvers. Jens ziet dit tornooi als een goede voorbereiding op het EK in Bratislava dat al op 1 augustus begint, waardoor Jens zich zal moeten uitschrijven op 3 rondes van het einde.

Naast dit dozijn spelers met de Kon. Mechelse SK als hoofdclub zijn er ook nog Astrid Barbier, Matthias Goddé, Olivier Verheyen en Fabio De Block, die een tweede aansluiting hebben bij Mechelen.

Volg alle uitslagen, standen en live-partijen op www.tipc.be

Minder

Testmatch Wetteren 2 – Mechelen 1

Zondag 5 mei om 14 uur hebben de spelers van Mechelen 1 hard gestreden voor de kampioenstitel in 3B en bijhorende promotie naar de tweede afdeling. Spijtig genoeg werd er nipt verloren met 3,5 – 2,5 en zo zullen we nog een jaartje langer moeten wachten op de promotie naar de tweede afdeling. Zie ook het verslag van deze match op onze Facebookpagina.


Op vrijdag 26 april won Sterre Dauw opnieuw het snelschaaktornooi van onze club, voor Bjarne Van Dijck en Peter Mangelschots. In de B-reeks was Reinout Vermaercke de winnaar, voor Koen Palstermans en op de derde plaats een viertal met Marie-Jeanne Jonckers, Simon Dewitte, John Pevar en Matthias Motmans. Het volledige klassement met alle uitslagen vind je in onze rubriek Snelschaaktornooi.
Het clubkampioenschap heeft alweer zijn geheimen prijs gegeven. Proficiat aan de winnaars van respectievelijk de D-, de C- en de B-reeks: Sander Pouliart, Tomas Cuyx, Maarten Boonen en de clubkampioen Bjarne Van Dijck en hartelijk bedankt aan alle deelnemers om er een sportieve editie van te maken. Volgende week (26 april) gaat ons halfjaarlijks blitz-tornooi door.

Van 14 tot 20 april heeft het BJK 2019 plaats in de Floréal te Blankenberge. Onze club is weer sterk vertegenwoordigd met 19 deelnemers . Hopelijk kunnen Hugo Froeyman ( -12 jaar ) en Deon Lee ( -20 jaar ) hun titel van vorig jaar verlengen. Daarnaast zijn er bij de -18 jaar nog drie sterke deelnemers van onze club : Bjarne Van Dijck onze kersverse clubkampioen, Sterre Dauw onze Vlaamse Jeugdkampioen en Thijs De Bock die na een mindere periode, misschien opnieuw voor een stunt kan zorgen door net zoals in 2016 weer Belgisch kampioen te worden?

Lees meer

Zoals ieder jaar zijn er een massa liveborden aanwezig op dit BJK en al die partijen, paringen en tussenstanden kan je volgen op www.bycco.be. Bovendien zullen Kevin De Winter, Tomas Cuyx en Jan De Geest iedere dag zorgen voor de verslaggeving op onze facebookpagina : KMSK – Koninklijke Mechelse Schaakkring. Bovenaan deze webpagina is er een rechtstreekse link door te klikken op het facebook-icoontje.

Een overzicht van onze 19 deelnemers aan het BJK : Joppe Raats en Matthias Goddé hebben in onze club een tweede aansluiting.

-10 jaar Boys : Alexander Przybyszewski en Lander Van Pee

-12 jaar Boys : Hugo Froeyman, Mateusz Przybyszewski en Ruben Wibowo

-12 jaar Girls : Evelien Froeyman

-14 jaar Boys : Joppe Raats, Kevin Wibowo, Jonas Vranckx en Milo Knockaert

-18 jaar Boys : Sterre Dauw, Thijs De Bock, Simon Dewitte, Matthias Goddé, Bjarne Van Dijck, Lars Van Lommel en Reinout Vermaercke

-20 jaar Boys : Deon Lee en Arnout Verboven

Wij wensen iedereen een aangenaam en succesvol kampioenschap.

Minder

Het bestuur van de Kon. Mechelse schaakkring biedt de leden een simultaan aan met Daniel Dardha! Deze jonge Antwerpse fidemeester met 2369 fide-elo is een absolute topper, niet alleen in België, maar ook wereldwijd. Zo won hij in Oktober 2017 zomaar even een wereldtitel blitz bij de -14-jarigen! Verder rijgt hij ook in eigen land de ene na de andere titel aan mekaar. Zo won hij in februari de titel van Vlaams kampioen bij de -20-jarigen, 3 leeftijdsniveaus boven zijn eigenlijke leeftijd.

Lees meer

De simultaan gaat door op zondag 12 mei om 14 uur. We kunnen 30 plaatsen aanbieden. Indien jullie interesse hebben (ieder lid van de Mechelse schaakkring ongeacht zijn elo of leeftijd komt in aanmerking) kunnen jullie je inschrijven via een mailtje naar Tomas Cuyx (tomas_cuyx@hotmail.com). De inschrijvingen sluiten af op zondag 28 april. Indien er meer dan 30 inschrijvingen zijn, zal een loterij worden gehouden onder de ingeschrevenen.

Minder

Sterre Dauw is op 17 februari Vlaams kampioen bij de -18 geworden.

Een heel dikke proficiat voor deze prachtprestatie. Met 7 op 9 en slechts één nederlaag tegen Daniel Dardha ( de kampioen van de -20 ) en twee remises tegen Dries Van Malder en Robbert Decruyenaere eindigde Sterre met een vol punt voorsprong op Jasper Beukema en Sim Maerevoet. Ook Arno Sterck die in het verleden al verschillende keren Vlaams en Belgisch kampioen werd, verloor van Sterre en eindigde ook al een punt achter Sterre.

Lees meer

Verder haalden wij nog twee vijfde plaatsen met Bjarne Van Dijck bij de -18 jaar en Hugo Froeyman bij de -10 jaar. Ook nog twee opmerkelijke resultaten bij de -14 jaar met Jonas Vranckx die op een zesde plaats eindigde en Kevin Wibowo die met een negende plaats ook nog de TOP-10 haalde. Zijn broer Ruben Wibowo mag ook heel fier zijn op zijn 11de plaats bij de -12 jaar. In diezelfde reeks is zeker de prestatie van Evelien Froeyman te vermelden. Zij was vorige week ziek en speelde dus maar 6 rondes mee, maar haalde toch nog 4,5 op 6 met als kroon op het werk een remise in de laatste ronde tegen de sterkeTibo Wouters uit Turnhout die reeds een rating van 1347 Elo's heeft. Als je weet dat Evelien nog maar pas in september vorig jaar is beginnen schaken , dan begrijp je wel hoe spectaculair haar progressie in het schaken wel is.

In totaal verdedigden 20 jeugdspelers onze clubkleuren met heel veel enthousiasme. De toekomst van onze club is verzekerd.

Alle gedetailleerde uitslagen kan je vinden op https://jvv.tsmschaakklub.info/results

Minder

Verslag AJK op zaterdag 10 en zondag 11 november 2018 (door Kevin De Winter)

Afgelopen weekend werden de Antwerpse Jeugdkampioenschappen gespeeld met 76 enthousiaste kinderen uit alle hoeken van de provincie. Met de helft van deze jeugdspelers uit onze club waren we zoals gewoonlijk weer goed vertegenwoordigd, waarvoor dank aan alle kinderen, ouders en begeleiders voor de aanwezigheid en steun! En ook dit jaar slagen we er in om enkele titels binnen te halen en velen hebben zich ook geselecteerd voor de Vlaamse Jeugdkampioenschappen. Maar sowieso heeft iedereen veel plezier beleefd en geleerd uit zowel gewonnen als verloren partijen!

Lees meer

We beginnen ons verslag bij de allerkleinsten waar de -8 en -10 enkel op zondag moesten spelen, maar 7 partijen op 1 dag is voor die leeftijd uiteraard al zwaar genoeg. Veel bewondering voor de concentratie en het spelplezier die zij nog op het einde van de dag konden brengen. In deze 2 reeksen was het telkens de grote favoriet die zijn titel van vorig jaar kon verlengen met de maximumscore van 7/7. In de -8 werd dit Kaan Celiktas van de KASK, maar bij de -10 werd dit onze Hugo Froeyman die nooit echt in de problemen kwam en dus weer een beker in de kast mag steken. In deze reeksen deden ook veel beginners mee van ons die pas sinds september les volgen, maar toch konden ook sommigen onder hen zich al kwalificeren voor de Vlaamse Jeugdkampioenschappen. Dat belooft voor de toekomst!

De andere categorieën waren al op zaterdag begonnen en bij de -12 had Mateusz Przybyszewski een razende start genomen met 3/3, hoewel hij soms nog wel foutjes maakte die ongestraft bleven. Helaas moest hij de 4e ronde naar huis en kon hij zijn leidersplaats niet verdedigen. De volgende dag kwam hij wel terug opdagen, maar hij kon zijn prestatie van zaterdag niet herhalen en verloor nog al zijn wedstrijden. De titel ging daardoor naar elofavoriet Senne Goossens uit Turnhout. Voor onze club konden Ruben Wibowo en Wout Pauwels het podium vervolledigen.

Bij de -14 was er ook geen verrassing met Enrico Follesca van Temse die met overwicht zijn reeks won. Met een eloverschil van meer dan 300 punten met nummer 2 Kevin Wibowo lijkt dit ook logisch, maar Kevin had ook zijn dagje niet en eindigde pas 8e. Samen met Jonas Vranckx op de 4e plaats zijn ze wel allebei geplaatst voor de Vlaamse Jeugdkampioenschappen. Opmerkelijk vond ik vooral de positieve ingesteldheid van Niel Biesemans. Met slechts enkele maanden schaakervaring in onze club verloor hij logischerwijze wedstrijd na wedstrijd tegen jongens die wel al vele jaren schaken, maar hij leerde veel bij en stond er telkens met de glimlach. Die glimlach werd nog groter toen hij uiteindelijk toch zijn eerste zege kon binnenhalen.

De -16 was een beetje onthoofd met maar 6 deelnemers waardoor zij uiteindelijk slechts 5 ronden moesten spelen. Hier wel een enorme stunt van Robin Adriaensens die de titel kon binnenhalen met 4/5. Hij verloor enkel van de grote favoriet Daniele Muzzi van de KASK, maar die had punten laten liggen in andere wedstrijden waar Robin dus van kon profiteren. Een mooie opsteker voor Robin die al vele jaren schaakt, maar nooit echt tot de toppers behoorde. Deze titel kunnen ze hem alvast niet meer afpakken en daar mag hij verdiend van genieten!

Voor het meeste spektakel kijken we natuurlijk uit naar de -18 en -20 die samenspelen in dezelfde reeks. Met 2213 elo was Sim Maerevoet uit Hoboken de grote favoriet en die favorietenrol maakte hij ook waar door ongeslagen de titel bij de -20 binnen te halen. Bjarne Van Dijck bleef dankzij remises tegen Sim en Thijs De Bock ook ongeslagen en in de laatste ronde was nog een remise tegen Reinout Vermaercke voldoende om net zoals vorig jaar kampioen van de -18 te worden. Ook Thijs viel nog in de prijzen met een 2e plaats bij de -20 en zo sluiten we ons weekend af met 3 titels en nog 3 extra podiumplaatsen. Een mooie prestatie van alle jongens en meisjes die onze Mechelse eer zeer mooi wisten te verdedigen!

Minder

Antwerpse Jeugdkampioenschap op 10 en 11 november

Op zaterdag 10 en zondag 11 november worden de Antwerpse Jeugdkampioenschappen gespeeld in het Sint-Romboutscollege te Mechelen.

Lees meer

Op zaterdag 10 en zondag 11 november worden de Antwerpse Jeugdkampioenschappen gespeeld in het Sint-Romboutscollege te Mechelen.

Zoals elk jaar zakken we weer met een grote delegatie jeugdspelers af en iedereen is welkom om hen aan te moedigen. Prijsuitreiking is voorzien op 11 november om 18u en hopelijk kunnen we ook dit jaar weer enkele titels binnenhalen.

Minder

Onze schaakliga van de provincie Antwerpen heeft ons uitgenodigd voor het Ligakampioenschap.

Lees meer

Dit tornooi gaat door op 7 zondagen van november tot maart, en zal doorgaan in Lier en Mortsel. Inschrijven kan op http://lk.schaakliga-antwerpen.be. Een echte aanrader voor de gemotiveerde clubschaker.

Minder


13-08-2018 : Hugo eindigt op de derde plaats in de D-reeks van het ONJK en mooie ereplaatsen voor Sterre en Thijs in de A-reeks

Lees meer

Voor Hugo en Sterre heeft het ONJK blijkbaar één dag te lang geduurd. Aan de vooravond van de laatste speeldag stond Hugo alleen aan de leiding in de D-reeks met een half puntje voorsprong. Helaas haalde Hugo maar 0,5 op 2 in die laatste twee partijen en zakte hij terug naar de derde plaats. Als je weet dat Hugo twee reeksen hoger speelt dan zijn leeftijd, dan denk ik wel dat Hugo vooraf zou getekend hebben voor dit resultaat. Toch zal de ontgoocheling overheerst hebben, omdat Hugo zo dicht bij die eindoverwinning stond. In ieder geval een dikke proficiat voor Hugo.

Een zelfde verhaal bij Sterre die voor de laatste ronde op een derde of gedeeld tweede plaats stond en nog goede kansen had, voor die tweede plaats en theoretisch zelfs nog voor de eindoverwinning in aanmerking kwam. Helaas verloor Sterre zijn laatste partij en zakte hij terug naar een zesde plaats in het eindklassement. Met 6 op 9 en een TPR van 2079 verliest Sterre hier 25 FIDE-Elo's. Er komen echter nog andere tornooien voor Sterre om dit recht te zetten. Thijs daarentegen maakte zijn slechte eerste tornooihelft volledig goed met een knappe eindsprint van 3 op 4. Hij wint hierbij zelfs 8 FIDE-Elo's en staat virtueel op 2018 FIDE-Elo.

Het tornooi werd gewonnen door de sympathieke Sim Maerevoet uit Hoboken en goede vriend van Thijs en Sterre. Ook Olivier Verheyen die met onze club in de Zilveren Toren meespeelt haalde net als Sterre een mooie 6 op 9. Matthias Goddé die samen met Sim, Thijs en Sterre in het huisje verbleef dat de moeder van Thijs had gereserveerd, speelde een minder tornooi met slechts 4 op 9. Ook voor Matthias waren de laatste rondes er blijkbaar teveel aan want daar scoorde Matthias 0 op 2. Aan Matthias nu om dit recht te zetten in de volgende tornooien, zoals het Open van Brasschaat.

Minder

06-08-2018 : Open Nederlands Kampioenschap in Borne

Lees meer

Van 6 tot 11 augustus spelen Sterre Dauw, Thijs de Bock en Hugo Froeyman in het Open Nederlands Kampioenschap in Borne (bij Twente). Sterre is hier de tweede hoogste Elo en behoort dus tot de favorieten. Alle uitslagen en ook live partijen rechtstreeks te volgen op www.onjk.nl/nl/deelnemerslijst/uitslagengroepa

Minder

06-08-2018 : Zaterdag eindigde het BK of het Open van Charleroi.

Lees meer

De nieuwe kampioen van België is de oude kampioen van België want IM Mher Hovhannisiyan scoorde hier een fabuleuze 8 op 9 en tevens haalde hij hiermee zijn derde GM-norm en telt België nog een Grootmeester extra!!
Al bij al een heel geslaagd tornooi voor onze schaakclub, want van onze 7 deelnemende leden wonnen er niet minder dan 4 jeugdspelers een prijs! In twee van de drie reeksen haalden wij de trofee van beste jeugdspeler met daarbij nog een tweede beste jeugdspeler in de B-reeks en een derde plaats in het algemeen klassement van die B-reeks. Proficiat aan allen.
Lees meer op onze facebookpagina.
¨

Minder

30-07-2018 : Start Belgisch Kampioenschap (TIPC) en Czechtour Praag

Lees meer

Niet minder dan 7 leden van onze club nemen dit jaar deel aan het Belgisch Kampioenschap dat dit jaar samenvalt met het Open van Charleroi van 28 juli tot 4 augustus : Sterre Dauw, Thijs De Bock, Bjarne Van Dijck, Kobus Michielsen, Jan De Geest, Kevin en Ruben Wibowo. Volg alle uitslagen, standen en ook vele livepartijen op www.tipc.be
Tomas Cuyx en Sander Pouliart spelen in Praag van 3 tot 10 augustus : http://www.czechtour.net/summer-prague-open/

Minder

20-07-2018 : Het Belgium B team haalt een 'podiumplaats' op het WK 65+ in Radebeul - Dresden.

Lees meer

Wij waren met ons B-team heel bescheiden begonnen. We stonden bij aanvang van het tornooi als 60ste ploeg op 61. Het was in eerste instantie de bedoeling om de rode lantaarn te vermijden, maar gaandeweg konden we toch wat overwinningen binnenhalen en tot grote verrassing van eenieder en nog het meest van onszelf stonden we na 7 rondes ineens op de 19de plaats. Het was precies een sprookjeswereld die werkelijkheid werd. We verloren uiteraard wel in de laatste twee rondes maar uiteindelijk haalden we toch nog het podium tussen al die grote ploegen met GM's en IM's omdat wij de beste 'Performance' in onze reeks van 65+ neergezet hadden. We waren 21 plaatsen opgeklommen van plaats 60 naar plaats 39. En dat dank zij een zeer goede score van de 4 teamleden :

Raymond Van Haelst 1916 4,5 op 8 en TPR van 2146
Frank Schrickx 1802 4,5 op 8 en TPR van 2071
Jan De Geest 1603 2 op 8 en TPR van 1766
Willy Lefebvre 1495 2,5 op 8 en TPR van 1717

Het Belgium A team scoorde ook goed met een 17de plaats of 3 plaatsen hoger dan hun startpositie:

Jan Rooze 2314 6 op 9
Valery Maes 2088 4,5 op 9
Marcel Van Herck 2008 4,5 op 9
Herman Van De Wynkele2084 7 op 9 en Belgisch topscorer!!

In de reeks van 50+ was er één Belgisch Team dat op plaats 45 belandde of 9 plaatsen lager dan hun startpositie.

Daniel Vanheirzeele 2156 4 op 8
Johan Goormachtigh 2148 6 op 9
Patrick Maes 1911 3 op 8
Ben De Cat 1906 4 op 7
Pauwel Deblauwe 1740 0 op 4

Tot slot was er ook nog Gerrit Visser. Met zijn team van Oranje 1 bij de 65+ kwamen zij op de 19de plaats uit of 9 plaatsen hoger dan hun startpositie. Gerrit is de topscorer van dit Nederlandse team met zowaar 6 op 9. Ook voor Gerrit een dikke proficiat.

Alle uitslagen van het tornooi op http://www.schachfestival.de/world-team-championship-50-65-2018-en/ranking.html?view=ergebnisse&layout=tabellemannschaft&tngid=2

Minder


14-05-2018 : Sterre Dauw is dit weekend Open Vlaams Kampioen geworden in Gent.

Lees meer

Met een fenomenale score van 6,5 op 7 werd hij alleen eerste in de Open reeks van het Vlaams Kampioenschap. Als je weet dat Sterre pas op de negende plaats stond op de deelnemerslijst volgens Elo dan weet je dat Sterre hier een supergoed tornooi speelde. Sterre blijft keer op keer verrassen en dat blijkt nu ook uit zijn Elo's. Sterre wint hier 80 FIDE-Elo's en virtueel staat hij reeds op 2188 Fide-Elo's. Of amper 12 ptn verwijderd van zijn eerste titel van CM. Waar zal dat eindigen? The sky is the limit?


Een verslag over de resultaten van al onze deelnemers op onze facebookpagina.

Minder

06-05-2018 : Overlijden van Guido Permentier

Lees meer

Met pijn in het hart moeten wij jullie het droevige nieuws melden dat Guido Permentier, onze beste vriend en bestuurslid van onze schaakclub overleden is. Met een bewonderenswaardige hardnekkigheid heeft Guido gedurende 2 jaar gevochten tegen de ziekte die hem op 4 mei uiteindelijk fataal geworden is. Wij zullen ons Guido blijven herinneren als een vechter en doorzetter. Met een groot hart kon hij zich inzetten voor al zijn vrienden, ploegmakkers en clubgenoten. Guido heeft zich gedurende jaren ontfermd over de financiën van onze club en hij had altijd een positieve inbreng op het bestuursniveau van de Koninklijke Mechelse schaakkring. Wij zullen hem heel hard missen.

Minder

13-04-2018 : 1 week na het behalen van hun titel bij de -10 en de -20 werden Deon en Hugo in de bloemetjes gezet.

Lees meer

Nogmaals proficiat aan de kampioenen om deze mooie titel mee te nemen naar Mechelen!

Minder

08-04-2018
Van 8 tot 14 april wordt het Belgisch Jeugdkampioenschap georganiseerd. Van onze club doen maar liefst 22 jeugdspelers mee, 1 vijfde van ons ledenaantal. Het enige minpunt is dat er van deze 22 spelertjes geen enkel meisje meedoet. Een werkpunt voor de toekomst. Paringen, uitslagen, standen en live partijen kunnen hier https://www.bycco.be/nl/ bekeken worden.
30-03-2018
Op 30 april vernemen we het overlijden van Willem Hajenius. Wij verliezen op veel te jonge leeftijd - Willem was amper 73 jaar - een goede vriend en gedreven schaker. Onze gedachten gaan ook uit naar zijn echtgenote Lucie en zoon Alexander. Namens het bestuur en alle leden betuigen we hen onze innige deelneming.
Hierbij een foto van Willem op de rots van Gibraltar in januari 2017


05-03-2018
Op 3 en 4 maart werd in het Sint-Romboutscollege van Mechelen het Vlaams Jeugdschaakkampioenschap gespeeld. Onze club is heel fier om te melden dat wij twee vice-kampioenen rijker zijn : Sterre Dauw bij de -16 jaar en Hugo Froeyman bij de -10 jaar. Proficiat voor Sterre en Hugo. Wij zijn niet alleen uiterst tevreden met deze resultaten maar vooral ook met het grote aantal jeugdleden van onze club die zich wisten te plaatsen voor dit gesloten Vlaams Jeugdkampioenschap. In totaal waren er niet minder dan 22 jeugdspelers van onze club die zich via de Provinciale Kampioenschappen hebben kunnen plaatsen. Tel daar nog een aantal jeugdspelers bij, die bij ons spelen met een tweede aansluiting en zo komen we aan meer dan 25 bekende gezichten, die de strijd aangingen voor de hoogste eer. Alle uitslagen en eindstanden vind je op http://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionSWAR/SwarResults.php en een gedetailleerd verslag op onze facebookpagina
3-12-2017
Er zijn 4 leden van onze club die meespelen in het Internationaal Schaaktornooi van Benidorm. Volg alle uitslagen en standen van Willem Hajenius, Dirk Voet, Guido Permentier en Marie-Jeanne Jonckers op http://ajedrezenmadrid.com/torneos/muestra/17120100
1-7-2017
De vzw Skillz heeft ons uitgenodigd om een schaakkamp van 1 week te geven in Mechelen. Ook onze eigen jeugdspelers van 8 tem 14 jaar zijn hiervoor welkom, maar wel tot maximum Stap 3. Inschrijvingen kan je terugvinden op hun website https://www.skillz.be/vakantiekamp.php.
12-8-2017
Hugo Froeyman heeft het ONJK gewonnen in de G-groep (spelers geboren in 2009) met 7,5 op 9. In de laatste ronde wist hij gisteren nog zijn achterstand op de leiders goed te maken en van de derde plaats naar de leidersplaats te wippen. Een heel heel dikke proficiat voor Hugo.

Het Vlaams Kampioenschap van de VSF is doorgegaan van 25 tot 28 mei 2017.
Verslag van het Belgisch Jeugd Kampioenschap door Kevin De Winter, met de titel van de -8 voor Hugo Froeyman als hoogtepunt.
Met veel droefheid moeten we het overlijden melden van ons oud lid Jan Goovaerts. Hij overleed op 89-jarige leeftijd.
Aan de familie van Jan Goovaerts bieden wij namens het bestuur en alle leden van onze club onze oprechte wensen van deelneming aan.
Tot 5 jaar geleden was Jan een trouw lid van onze club. In 2012 werd hij in onze club nog gevierd voor zijn 85ste verjaardag maar kort nadien kreeg hij problemen met zijn gezondheid en zagen wij Jan nog nauwelijks.
De oudere leden hebben zeker vele goede herinneringen aan de altijd goed gezinde Jan Goovaerts. Jan was een actief lid van onze club die zelfs af en toe een artikel neerpende voor onze Tam-Tam. Wij herinneren ons nog hoe Jan goed Russisch sprak en Russische schaakartikels voor onze leden vertaalde. Sterker dan de dood zijn de herinneringen die altijd zullen blijven.
VJK 2017
Dit weekend werden de laatste partijen van het VJK 2017 in Mechelen gespeeld. We mogen met onze club fier en trots zijn op Deon Lee en Thijs De Bock onze twee Vlaamse kampioenen bij de -18 jaar en de -16 jaar en zeker ook op Hugo Froeyman onze vice-kampioen bij de -8 jaar. Een heel heel dikke proficiat aan Deon, Thijs en Hugo.
Niet alleen deze drie kampioenen verdienen alle lof maar ook alle andere jeugdspelers van onze club die zich konden kwalificeren voor dit VJK 2017, verdienen een pluim. In totaal hebben niet minder dan 21 KMSK-leden mee gestreden in dit Vlaams Jeugdschaak Kampioenschap in 6 verschillende leeftijdscategorieën. Buiten deze drie kampioenen haalden nog twee andere spelers een top 10 plaats : Milo Knockaert ( -12 jaar ) en Bjarne Van Dijck ( -16 jaar ) eindigden beiden op een 9de plaats. Sterre Dauw ( -16 jaar ) haalde een 11de plaats.
Alle andere eindstanden en uitslagen vind je op http://jvv.tsmschaakklub.info/eindstanden/junioren
Vele foto's van het VJK kan je ook vinden op de facebookgroep van de KISK ( Koninklijke Ieperse Schaakkring )

Dit jaar wordt het Ligakampioenschap georganiseerd door Chesslooks Lier, de nieuwste schaakclub uit Lier. Van 11 december 2016 tot en met 22 januari 2017 wordt dit kampioenschap gespeeld over 9 rondes. Koen Van Vlaenderen, Tomas Cuyx en Paul Boonants zijn de drie leden van onze club die hieraan deelnemen. Je kan alle uitslagen en standen samen met een verslag van iedere ronde terugvinden op de website van Chesslooks-Lier : http://www.chesslooks-lier.be/index.php/ligakampioenschap/klassement.
Er zijn een aantal spelers van onze ploeg die het Open van Béthune spelen. Je kan alle uitslagen en standen volgen op http://www.bethunechess.fr/OpendeNoel/sommaire%20open.php
Wim Dom, Dirk Voet en Marie-Jeanne Jonckers spelen het tornooi van Benidorm van 2/12 tot 10/12. Volg alle uitslagen en standen van onze drie leden op http://ajedrezenmadrid.com/torneos/muestra/16120200
Uitnodiging voor volwassenen schaaklessen door Het Schaakhuis in Leuven
Als lesgever bij de jeugd heb ik meermaals ondervonden dat er ook bij ouders vaak een behoefte is aan lessen, waar vele clubs niet aan kunnen tegemoet komen. De doelstelling van Het Schaakhuis Leuven is specifiek een kweekvijver voor volwassenen te zijn, en dus vallen ouders binnen onze doelgroep.
Vanaf maandag 3 oktober start in Het Schaakhuis een nieuwe cyclus schaaklessen voor volwassenen: stap 1 voor wie het nodig heeft, stap 2 aan een intensief tempo, stap 3 voor wie er aan toe is. Parallel loopt een cyclus stap 3 - stap 4 voor gevorderden, en is er elke maand een voordracht waarvan het niveau varieert. Meer informatie via onze website.
Als u weet zou hebben van ouders of andere geïnteresseerden dan zouden wij het op prijs stellen dat u deze informatie zou doorgeven.
Eric Van Gestel
Verslag van het ONJK door Jan De Geest:
Het ONJK eindigde zaterdag 13 augustus. Onze 15-jarige Thijs De Bock kon daar al spelen bij de 'grote jongens' tot 20 jaar en veroverde er meteen de derde plaats met 6,5 op 9. Slechts een halfje verwijderd van het leidersduo. Thijs krijgt er weer 29 FIDE-Elo's bij en komt met 2087 punten nu wel heel dicht bij de kaap van 2100 punten. Dit mooie resultaat is een goede voorbereiding voor het EK van de -16 jaar in Praag. Vanaf 18 augustus gaat hij daar als Belgisch Kampioen ons land en onze club vertegenwoordigen.
Sterre Dauw was ook van de partij in het ONJK en hij speelde eveneens een reeks hoger dan zijn leeftijd. In de B-groep haalde hij een 13de plaats met 5 op 9. Een beetje minder dan hij verwachtte, maar toch zeker niet slecht.
Na de laatste ronde werd er nog een doorgeefschaaktornooi gespeeld en de boezemvrienden Thijs en Sterre wonnen overtuigend.
Bekijk alle uitslagen en alle partijen van Thijs nog maar eens op http://www.onjk.nl/index.php/nl/
Dit is de website waar je alle uitslagen en standen van het EK te Praag kan volgen : http://www.eycc2016.eu/. In de reeks van Thijs, Boys U16 spelen er 28 FM’s mee en staat Thijs 86ste op 130 deelnemers. Dat wordt een hele belevenis.
Verslag van het tornooi in Bezmerov door Jan De Geest:
Thijs De Bock is de beste jongere -15 jaar in het Tsjechische Bezmerov en hij verslaat voor de eerste keer in zijn schaakcarrière een FIDE-meester.
Ook dit jaar was onze Mechelse schaakclub met een grote delegatie naar het Tsjechische Bezmerov afgereisd. 8 spelers van KMSK en 1 speler van TSM vormden daar een stevig Belgisch blok.
De eerste dag begon met een rapidtornooi voorbehouden voor de jeugd van -15 jaar. Thijs De Bock en Sterre Dauw kaapten daar de eerste twee plaatsen weg !! Samen met Mateusz Przybyszewski die bij de -9 jaar speelde was onze club daar zowaar het beste team van het rapidtornooi. Kijk maar eens naar de glunderende gezichten van ons drietal :

Nadien begon het echte FIDE tornooi voor senioren en jeugdspelers +13 jaar met één IM en twee FM’s. De jeugd van -13 jaar speelde een apart FIDE-tornooi.
De beste score voor Mechelen ging naar TSM-er Karsten Verhasselt, die net als vorig jaar een gedeelde derde plaats behaalde met 5 op 7 maar met de scheidingspunten slechts op een zesde plaats strandde en zo net geen geldprijs kreeg.
Voor onze club was Thijs De Bock de beste jongere U15 en zo kreeg hij hier zijn tweede beker. Meer nog dan deze mooie uitslag van 4 op 7 en een 12de plaats zal Thijs goede herinneringen overhouden aan zijn eerste overwinning tegen een FIDE-meester. In de tweede ronde versloeg Thijs FM Jozef Mudrak 2292. Deze partij werd op een livebord gespeeld en je kan deze nog altijd naspelen op http://sokolpostoupky.sweb.cz/partie/festival2016-b/dgt_chesstheatre.htm. Later in het tornooi verloor Thijs nog van een 18 jarig meisje die zowaar nog de tornooiwinst binnenhaalde en van een andere Tsjech die uiteindelijk tweede werd. In zijn laatste partij tegen Karsten werden er geen cadeautjes gedaan en werd langs beide kanten op winst gespeeld. ( Voorlopig ? ) is Karsten hier nog de sterkere speler.
De derde beste Mechelaar was opnieuw een jeugdspeler met eveneens 4 op 7 : Sterre Dauw. Met minder goede scheidingspunten strandde hij op een 21ste plaats in het tornooi en een vijfde plaats bij de U15.
Daarna volgden vader en zoon de Borggraef met resp. 3 op 7 voor Thibaud en 2,5 op 7 voor Léon die hiermee de 6de plaats behaalde bij de U18.
Gelijk met Léon haalde Jan De Geest ook 2,5 op 7. Tomas Cuyx en Koen Palstermans speelden iets minder en in de laatste ronde moesten zij in een onderling duel op het laatste bord strijden. Hier kon Tomas zijn materiaaloverwicht in winst omzetten en zo eindigde Tomas toch nog met 2 op 7 en Koen met 1 op 7. Voor Koen was het zijn allereerste tornooi en hij is hier een pak ervaring rijker geworden.
Alle uitslagen en standen kan je vinden op http://chess-results.com/tnr205512.aspx?lan=17&art=1&rd=7&fed=CZE&flag=30&wi=821
Tot slot nog vermelden dat de 8-jarige Mateusz Przybyszewski hier heel enthousiast meeschaakte. In het aparte FIDE-tornooi van de U13 was hij nog niet opgewassen tegen de veel oudere jeugdspelers, maar met 3 op 9 heeft hij toch nog een verdienstelijke uitslag. Het viel mij op hoe Mateusz steeds oog heeft voor een matnet en op die nog jonge leeftijd nooit een mat zal missen als de kans zich voordoet.
De uitslagen van de U13 vind je op http://chess-results.com/tnr205511.aspx?lan=17&art=1&rd=9&fed=CZE&flag=30&wi=821
België pakt brons op het WK voor 65+ Landenteams te Dresden. Lees het verslag van deze buitengewone prestatie op deze link van schaakfabriek : http://schaakfabriek.be/2016/07/11/brons-op-het-wk-wie-had-dat-nu-gedacht/
Jan Rooze die ooit nog voor Mechelen in de Zilveren Toren meespeelde, kreeg goud voor zijn individuele prestatie. Met 8 op 9 tegen gemiddeld 2262 haalde hij een TPR van 2600 !!
Het verslag is van Valery Maes die we al enkele jaren kennen van onze ploeg in de Zilveren Toren. Willem Hajenius was daar de kapitein van Belgium 2 en haalde ook een mooie score van 4 op 9 op het eerste bord. Zijn team eindigde 9 plaatsen hoger dan verwacht mocht worden volgens de Elo’s.
Ook Gerrit Visser was erbij. In de categorie 50+ speelde hij bij Oranje 2. Ook een positieve score voor Gerrit met 4 op 7. Alle uitslagen en standen vind je op http://www.schachfestival.de/world-team-championship-50-65-2016-de/tabelle.html?view=ergebnisse&layout=tabellemannschaft&tngid=1
Emoties in de sport:
Zeker, emoties horen bij de (schaak)sport. Door (wedstrijd)sporters, hun begeleiders en hun thuisfront, worden deze emoties beleefd als te duchten fenomenen, aangezien ze tot een ernstig prestatieverval (of daling van het prestatieniveau) kunnen leiden. Aan de andere kant is er de ervaring dat emoties de motor kunnen zijn voor schitterende prestaties.
Een topprestatie wordt verklaard als gestuwd door een emotie die nu eens woede dan weer plezier kan zijn. En de zaken worden nog ingewikkelder als blijkt dat angst de ene sporter verlamt, terwijl het een andere atleet in een ideale prestatietoestand kan brengen. Om te zwijgen over de verschillen tussen sporttakken en de verschillende context waarin moet worden gepresteerd.
Het loont dus de moeite om emoties te bekijken vanuit een sportpsychologisch perspectief.
Bovenstaande geldt dit niet alleen voor (schaak)spelers maar ook voor de begeleiders, clubbestuurders en niet in de laatste plaats “de ouders”.
Sport en emotie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is niet erg en geeft over het algemeen net dat beetje extra glamour aan een prestatie.
Probeer voor jezelf na te gaan door welke emotie of angst jij gedreven wordt tijdens het sporten of bij het zien van een schaakpartij van je zoon/dochter.
Als je niet weet door welke emoties/angst jij gedreven wordt, kom dan zeker naar de lezing van Professor Bert De Cuyper op dinsdagavond 28 juni 2016 in het ‘Huis van de Sport’ vanaf 20 uur.
Deelname is gratis.
Pre-registratie verplicht via de website van de schaakliga Antwerpen.
Belgisch Schoolschaakkampioenschap: verslag Jan De Geest.
De jeugd van onze club plukt de inspanningen van de goede jeugdwerking. Dit weekend waren het niet alleen Thijs, Sterre en Arnout op het Vlaams Kampioenschap in Gent. Er was ook nog de fantastische prestatie van onze 4 jeugdspelers Anke Masschelein, Kevin Wibowo, Laurens De Caluwé en Ruben Wibowo. Met hun ploeg van de Gemeentelijke Basisschool uit Boortmeerbeek haalden zij de vierde plaats op het Belgisch Schoolschaakkampioenschap voor Lager Onderwijs dat zaterdag plaats vond in Brugge. Zij waren blijkbaar wat ontgoocheld omdat zij op de vierde plaats net naast het podium vielen en daardoor geen beker konden meenemen naar hun school. Podium of niet, de vierde beste ploeg van België is echt een heel knappe prestatie. Het eindklassement per school vind je op : http://www.schakenopschool.be/pagina/belgische-kampioenschappen-lager-en-middelbaar-onderwijs
Een heel heel dikke proficiat voor onze jeugdspelers van GBS Boortmeerbeek : voor Anke, Kevin, Laurens en Ruben.
Vlaams Kampioenschap: verslag Jan De Geest.
Het Vlaams Kampioenschap zit er weer op en Thijs blijft maar stunten en iedereen verbazen : hier is hij nu gedeeld eerste met een formidabele score van 6 op 7 tegen een gemiddelde tegenstand van 1849 Elo. Enkel de scheidingspunten verhinderden dat Thijs met de beker naar Mechelen kon terugkeren. De winnaar van het Open van Vlaanderen is Martijn Maddens 2094 Elo en dat is meteen ook de enige speler die Thijs een puntje afhandig kon maken. Deze morgen zette Thijs de kroon op het werk met een mooie overwinning tegen Randy Van Houtte 2035. Als je weet dat Thijs nog maar net 15 jaar geworden is en hier al meteen een gedeelde eerste plaats en met de scheidingspunten een tweede plaats behaalt, dan verdient dit het grootste applaus.
Met dit tornooi verdient Thijs 80 FIDE-Elo's en hierdoor nadert hij de magische grens van 2000 FIDE-Elo's : hij heeft er nu al 1989 !!
Sterre heeft ook een mooi tornooi gespeeld en eindigde met 4 op 7 en een ratingprijs bij de -1800 Elo. Zijn beste prestatie haalde hij in de tweede ronde met een overwinning tegen Warre De Waele 1891 !!
Sterre wint hier 42 FIDE-Elo's en klimt nu naar 1745 FIDE-Elo's. Als je weet dat Sterre nog maar 14 jaar is en nog maar anderhalf jaar in clubverband speelt, dan beseffen we maar al te goed dat ook Sterre een zeer groot talent is, dat we moeten koesteren.
Arnout speelde net als Sterre in de ratingcategorie van de -1800 en was daar zoals Sterre gedeeld eerste met ook 4 op 7. Arnout verdient hierbij 12 FIDE-Elo's en komt hiermee op 1798 FIDE-Elo's. Zijn beste en meest opmerkelijke prestatie is zonder twijfel de remise tegen Daniel Dardha 2001 !
Ikzelf had een mooie start met een remise tegen Yordi De Block 1965, maar verloor nadien twee keer op rij tegen twee jeugdspelers : Remi Partoens 1644 van de DDT-Leuven en opmerkelijk, ook van een 12-jarig spelertje uit Gent, Verbeke Lucas, die op die zeer jonge leeftijd toch al 1411 Elo's heeft. Eerst begreep ik niet goed hoe ik kon verliezen tegen die onbekende jeugdspeler, maar naarmate het tornooi vorderde bleek algauw dat deze jonge Lucas nog andere spelers van 1500 tot 1600 Elo kon verslaan. Opnieuw een jeugdspeler om in de gaten te houden ! Met mijn eindscore van 3,5 op 7 kon ik uiteindelijk wel leven. Als derde in mijn ratingcategorie van de -1700 viel ik nipt naast een ratingprijs en ik verloor ook nog eens 6 FIDE-Elo's maar op mijn leeftijd is dat allemaal niet zo belangrijk meer. Zolang ik plezier beleef aan het schaakspel is dit allemaal geen probleem.
Ook nog vermelden dat Yordi de Block nog een gedeelde derde plaats kon veroveren met een mooie eindscore van 5 op 7. Slechts één nederlaag tegen Thijs en twee remises.
Arno Sterck speelde ook een degelijk tornooi bij de experten en eindigde daar met een score van 4 op 7. Zijn beste prestatie was zeker zijn overwinning tegen Rein Verstraeten 2356 en twee remises tegen +2200-spelers.
ROB-tv kwam zondag naar onze Mechelse Schaakclub om Thijs te interviewen, naar aanleiding van zijn titel van Belgisch Kampioen -16 jaar.
Bekijk hier het interview met Thijs : http://www.robtv.be/nieuws/haacht/schaakkampioen-thijs-de-bock
26-03-2016
Op de laatste speeldag van ons clubkampioenschap zullen wij de titel van Thijs vieren. De ouders van Thijs nodigen daarvoor alle clubleden uit van 19u30 tot 20u30.

It takes a whole village to raise a child
Thijs is kampioen dankzij zijn drive en harde weken en zeer wijze coaches maar om het beste uit jezelf te halen is er ook de veiligheid en de voedingsbodem nodig van een warme betrokken club, volwassenen die achter je staan en clubgenoten die echte vrienden zijn. It takes a whole village to raise a child... en It takes a very good club to raise a champion! DANKUWEL Mechelen en Jan en Kevin in het bijzonder voor hun aanwezigheid en goede zorgen op het BJK.
Daarom schenken wij de clubleden graag een glaasje bubbels (of iets anders voor degenen die nuchter hun partij willen aanvatten) op vrijdagavond 22 april van 19u30 tot 20u30!
Dirk en Anne (de ouders van Thijs)


Het Belgisch jeugdkampioenschap schaken is afgelopen www.bjk2016.be
Thijs De Bock is kampioen van België bij de -16 jaar.
Deon Lee is derde geworden bij de -18 jaar.
Arnout Verboven zevende bij de -18 jaar.
Bjarne Van Dijck 11de plaats bij de -16 jaar.
Sterre Dauw een 14de plaats bij de -14 jaar.
Joppe De Boe viel net buiten de prijzen met een 16de plaats bij de -14 jaar.
25-01-2016
De Schaakliga Antwerpen organiseert enkele sessies rond psychologie in het jeugdschaak en o.a. welke rol de begeleiders en ouders daarin kunnen spelen. Een eerste sessie wordt op zaterdag 19 maart georganiseerd in het Huis van de Sport te Berchem.
Alle informatie kan via deze link http://www.schaakliga-antwerpen.be/sessie-13-professor-bert-de-cuyper-de-relatie-spelersporter-ouder-trainer-met-topics/
25-02-2016
Deon Lee is met 6 op 9 vicekampioen geworden bij de -18 jaar in het Vlaams Jeugdkampioenschap dat afgelopen weekend gespeeld werd in Mechelen.
Arno Sterck won het tornooi met een formidabele 8 op 9 en mag zich een jaar lang kampioen van Vlaanderen bij de -20 jaar noemen.
Thijs De Bock werd gedeeld derde en met de scheidingspunten vijfde bij de -16 jaar en scoorde 6 op 9.
Bjarne Van Dijck volgde net achter Thijs op de zesde plaats met 5,5 op 9.
In de laatste ronde speelden Thijs en Bjarne op bord één en twee tegen respectievelijk Tamer Ismail (2153) en Jasper beukema (2082). Bjarne haalde tegen Jasper Beukema een plusremise. Thijs kon Tamer bedwingen die daardoor de titel van kampioen van Vlaanderen miste. Een heel knappe prestatie van onze beide jonge talenten.
Sterre Dauw bij de -14 jaar scoorde ook al 6 op 9 en werd daardoor gedeeld vijfde maar met de scheidingspunten uiteindelijk zesde.
Arne Lambrecht was in deze reeks ook heel verdienstelijk en behaalde met 5,5 op 9 een gedeelde achtste plaats, met de scheidingspunten werd het de tiende plaats.
In totaal speelden 16 jeugdspelers van onze club in dit Vlaams Jeugdkampioenschap en wij waren hiermee de best vertegenwoordigde club, nog zelfs nipt vóór LSV-Chesspirant. Een nieuwe bevestiging van onze goede jeugdwerking.
Alle uitslagen en foto’s op http://jvv.tsmschaakklub.info
06-02-2016
Volg de 6 spelers van onze club die meespelen in de tienkampen van het Wachtebeke Winter Round Robin : Thijs De Bock, Jan De Geest, Sterre Dauw, Sander Pouliart, Kevin Wibowo en Ruben Wibowo. Alle info op www.wwrr.be
01-12-15
Dirk Voet en Marie-Jeanne Jonckers spelen mee in een tornooi in Benidorm in de groep B < 2000 Elo. Je kan ze volgen op : http://chess-results.com/tnr182042.aspx?lan=2&art=0&turdet=YES&flag=30&wi=984.
24-10-15
Volg Deon op de FIDE World Youth & Cadets Chess Championships van 24/10 tot 6/11/15.
13-09-15
Volg de partijen en uitslagen van Willem op http://www.festivalamantea.com/.
Willem is als enige Belg aan het schaken in Amantea - Calabrië - Italië.

12-04-15
Volg alle uitslagen van het BJK 2015 in Blankenberge van 12 tot 18 april op www.juniorchess.be. Onze club is vertegenwoordigd door 9 leden :
-12 jaar : Arne Lambrecht en Jelle De Boel
-14 jaar : Reinout Vermaercke, Sterre Dauw en Bjarne Van Dijck
-16 jaar : Robbe Leboy en Arnout Verboven
-18 jaar : Anusavan Barsegjan
ELITE : Deon Lee
De partijen van de ELITE en de hoogste borden en alle reeksen worden live uitgezonden.
24-02-15
Volg alle live-partijen en alle uitslagen van het WK voor Landenteams voor senioren in Dresden van 24 februari tot en met 4 maart op http://www.schachfestival.de/world-senior-team-championship-2015.html.
In de categorie 65+ zijn er 4 bekende gezichten van onze club : Jan Rooze, Valery Maes en Willem Hajenius voor Belgium en Gerrit Visser voor Oranje.
05-11-14
Een blog over het verloop van het EK voor onze jeugd.
27-10-14
In het Pinksterenweekend van 23-25 mei 2015, organiseert Schaakclub Karpov Deinze een schaakevenement met Anatoly Karpov onder de naam “Karpov meets Karpov”. In bijlage tref je naast de folder met alle info over de selectiewedstrijden zelf waarvoor je je vanaf vandaag kunt inschrijven via www.karpovmeetskarpov.be , ook de aankondiging voor het evenement zelf en een uitnodiging voor de kunstenaars onder jullie die wensen deel te nemen aan het luik “Art meets Chess”.
Wat de selectiewedstrijden zelf betreft waarvoor vooraf inschrijving nodig is en het aantal plaatsen beperkt, wil ik jullie wel al meegeven dat er meerdere aparte wedstrijden worden ingericht waarvan er 3 worden voorbehouden voor de jeugd. Iedere winnaar van zo’n selectiewedstrijd mag het nadien opnemen tegen Anatoly Karpov in de simultaan wedstrijd.
Aarzel niet om de organisatie te raadplegen indien jullie bijkomende vragen hebben via info@karpovmeetskarpov.be.
27-10-14
Ligakampioenschap 2014/2015
Net zoals vorig jaar hebben de schaakclubs van Oude God, Borgerhout en Deurne de handen opnieuw in elkaar geslagen om het ligakampioenschap van Antwerpen 2014/2015 te organiseren. Dit jaar neemt de schaakkring van Deurne de leiding in handen maar hierbij worden wij zeer goed ondersteund door de medewerkers van vorig jaar van schaakkring Oude God en schaakkring Borgerhout. Folder.
Info & inschrijvingen: www.ligakampioenschap.be
22-05-14
Jan Rooze wordt IM
Jan Rooze heeft onlangs in Sibenik – Kroatië zijn derde IM-norm behaald. Omdat hij virtueel de kaap van 2400 FIDE-Elo’s bereikt heeft, zal hij binnenkort de titel van IM kunnen dragen.
Wij wensen Jan Rooze van harte te feliciteren met deze glansprestatie. Waar de schaakprestaties van andere ‘oudere’ spelers achteruitgaan, bereikt Jan hier een nieuw schitterend hoogtepunt in zijn schaakcarrière.
Een IM-titel behalen is al een uitzonderlijke prestatie, een IM-titel behalen als 65-plusser is allicht een unicum in België en wie weet in Europa?
Omdat er nog wat twijfel bestaat over de berekeningswijze van de virtuele FIDE-Elo hoopt Jan Rooze dat alles goed gaat op het FIDE Congres in augustus, zodat hij van dan af zijn titel kan "dragen"! In het slechtste geval moet Jan de volgende maanden proberen die 2400 opnieuw te overschrijden.
20-04-14
Jan De Geest heeft een verslag gemaakt van het Belgisch Jeugdschaak Kampioenschap in Blankenberge.
Website: www.juniorchess.be.
22-02-14
Verslag van het Vlaams Jeugdschaakkampioenschap gespeeld op zaterdag 22 februari in TSM te Mechelen.
15-11-13
Bericht dat Bart Michiels grootmeester is. De 4e van Belgische oorsprong ooit.
05-09-13
Hier vind je een verslag van de jeugdontmoeting tussen Engeland en Vlaanderen
23-08-13
SK Oude God organiseert zijn 28ste Open Jeugdtoernooi (14 sept) en A&B Rapidtoernooi (15 sept).
Alle informatie vind je op hun website: www.skoudegod.be
04-08-13
We zijn nu verhuisd naar ‘Den Boemel’ de splinternieuwe sporthal NMBS. Wij spelen in een multi-functioneel lokaal op de eerste verdieping. Er is een lift aanwezig. Het lokaal is zeer ruim : 14,4m op 8m. Wegbeschrijving

20-07-13

Twee leden van onze club, Marcel Roofthoofd en Willem Hajenius nemen deel aan het Europees Ploegenkampioenschap voor Senioren in Dresden van 20 tot 28 juli. Alle uitslagen en tussenstanden van onze twee Belgische ploegen kan je volgen op deze link : http://www.schachfestival.de/www_festival/c50052e56093469d15d7ca0ed7c85e43.php.


20-07-13

Vanaf heden zal de berekening van het ELO klassement elke drie maanden uitgevoerd worden. De volgende publicatie is voorzien op 1/10/2013.


15-07-13

Een interview met Willem Hajenius


15-07-13

Bericht KBSB: Door Damien André op ma, 24/06/2013 - 09:05
De titel van Candidate Master of Woman Candidate Master kan worden verleend aan iedere speler of speelster die op de FIDE lijst ooit het vereiste ELO-niveau heeft bereikt: voor de heren 2200, voor de dames 2000. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt kan dit bij jan.rooze@gmail.com aanvragen. De “fee” van 50 Euro die FIDE hiervoor aanrekent, wordt achteraf door de KBSB gefactureerd aan de speler of speelster.


06-07-13

Anatoly Karpov op bezoek bij Inbev en samen op de foto met Marie-Jeanne.


06-07-13

Op de site van het Belgisch kampioenschap kan je onze 6 clubleden volgen die meedoen: Lee Deon, Hajenius Willem, Voet Dirk, De Geest Jan, Jonckers Marie-Jeanne en de Borggraef Léon.
Een opmerkelijke prestatie van Lee Deon. Hij heeft in de 3e ronde WFM Gorshkova Irina (2134) verslagen en stond op dat moment met 3 op 3 mee aan de leiding.


08-06-13

Een persbericht vanwege de raad van bestuur van de Koninklijke Belgische Schaakbond vzw.


08-06-13

Schaken officieel geen sport meer.


01-06-13

Bericht Schaakliga Antwerpen: Nu het Vlaams Kampioenschap achter de rug is denken we al aan volgend seizoen. Het Persoonlijk Ligakampioenschap zal gemeenschappelijk georganiseerd worden door de kringen SK Oude Oud, SK Deurne en Borgerhoutse SK. Voor inschrijvingen en meer info kan U terecht op de website van de organisatie.


01-06-13

Een mooi interview met Liga-voorzitter Bart Van Tichelen over het Vlaams kampioenschap.


26-04-13

Vrijdag 26 april was een enorm succes voor het jaarlijkse snelschaakkampioenschap. 42 deelnemers met niet minder dan 11 spelers boven de 2000 Elo ! De strijd was bijzonder scherp, met een toch wel onverwachte, maar daarom niet minder verdiende winnaar : Austin Apemiye. Met 9,5 op 11 haalde hij het net voor Arno Bomans die 9 ptn. scoorde. Op de derde plaats niet minder dan 4 spelers ex-aequo met 7,5 ptn.: Joep Van der Fraenen – Mathias De Wachter – Jonas Van Cappellen – Bernard Bannink.
De B-reeks werd gewonnen door Dirk Voet met 7 ptn. voor Willem Hajenius en Karsten Verhasselt op een gedeelde tweede plaats met 6,5 ptn.
De C-reeks werd gewonnen door Pascal Vanden Eede met 6 ptn. voor Stijn Van Vlaenderen en Barend Verachtert op een gedeelde tweede plaats met 5,5 ptn.


20-04-13

Hier vind je een link naar de onthaalbrochure van het Belgisch Kampioenschap schaken 2013 te Antwerpen. De officiële website is http://www.chesszone.be en daar kan je je inschrijven. Voor alle vragen of informatie, kunt U terecht op admin@asc-vzw.be.


15-04-13

Belgisch jeugdkampioenschap 2013


21-03-13


Bob Van Praet, onze goede vriend en clubgenoot, is donderdag 21/3 overleden.
Wij wisten dat hij al enkele maanden sukkelde met zijn gezondheid, maar vooral de laatste weken kwamen er alarmerende berichten over zijn toestand. Het doet ons pijn aan het hart om afscheid te moeten nemen van Bob.
Namens alle leden en vrienden van Bob betuigen wij onze innige deelneming aan de familie en wensen hen veel sterkte.
15-03-13
Een verslag van de Vlaamse jeugdkampioenschappen 2013.
07-11-12
Volg de uitslagen en standen van het Jeugdwereldkampioenschap in Maribor-Slovenië op http://www.wycc2012.com/
Een blog is te vinden op : http://www.bloggen.be/wk2012slovenie

2-11-12
Uitnodiging Ligaschelschaakkampioenschap Antwerpen 2012 op 11/11/2012 in TSM.
28-10-12
Uitslag en foto's van ons herfsttornooi voor de jeugd.
30-9-12
Individuele Ligakampioenschappen Liga Antwerpen 2012 – 2013
30-9-12
Het Open Snelschaaktoernooi van sv Promotie in Zoetermeer wordt gehouden op 20 oktober a.s INFO
02-07-12
Uitslag rapidtornooi:
Categorie A :
1e prijs : Jan Gooris
2e prijs : ex-aequo Willem Hajenius en Jan Deweerdt
Categorie B :
1e prijs : Karsten Verhasselt ( en tweede in het totale klassement )
2e prijs : Deon Lee
3e prijs : Guido Permentier
Categorie C :
1e prijs : Stijn Van Vlaenderen
2e prijs : ex-aequo Arnout Verboven en John Pevar
28-05-12
Jan Gooris heeft het Open Kampioenschap van Vlaanderen gewonnen. Proficiat.
8-10-11
De benefietactie "Schakers voor Afrika" heeft op dit ogenblik 1110 Euro opgebracht.

We danken iedereen oprecht die eraan deelnam.
We ontvingen een 30-tal individuele bijdragen alsook een storting van 9 clubs.
  • TSM - Deurne - Geel - Artevelde - De Torrewachter (allen voor 50 Euro)
  • VPTD Geraardsbergen - KMSK - De Mercatel (allen voor 100 Euro)
  • Zoetermeer (Nl) (voor 200 Euro !!)
Het geld wordt overgemaakt aan "Stop Honger Afrika" op rekening IBAN : BE19 0000 0000 1212 - BIC : BPOT BE B1.
2-10-11
Open toernooi schaakclub Promotie Zoetermeer - 15 oktober 2011

We hebben een uitnodiging gekregen voor deelname aan het open toernooi van de Nederlandse schaakclub Promotie Zoetermeer. Hun voorzitter heeft aangegeven dat we geen inschrijvingsgeld verschuldigd zijn.
Deelnemers en chauffeurs kunnen dit melden bij Jan Gooris.
Web: http://www.svpromotie.nl/toernooi2011/opentoernooi.html
2-10-11
Garry Kasparov in De Laatste Show - 10 oktober 2011

Op maandag 10 oktober is Garry Kasparov te gast in de studio van De Laatste Show. De schaakgrootmeester komt naar België ter promotie van de schaaksport.
Graag zouden wij de leden van de Koninklijke Schaakclub Mechelen uitnodigen om deze opname helemaal gratis bij te wonen!
Het wordt ongetwijfeld een unieke ervaring om deze schaakgrootmeester van dichtbij aan het woord te horen.
Plaatsen reserveren kan via mail: publiek@delaatsteshow.be of telefonisch: 02/303 36 00.
Het publiek wordt verwacht om 17u30 in onze studio (Luchthavenlaan 31, 1800 Vilvoorde - wegbeschrijving).
De opname duurt tot ongeveer 20u en wordt diezelfde avond om 22u uitgezonden op één.
10-8-11
De Koninklijke Mechelse schaakclub zet een benefiet-actie op voor de droogte in Afrika.

Er werd daarom een "Tam-Tam voor Afrika" uitgewerkt met 64 bladzijden van zelfgemaakte schaakartikels die je kan kopen voor de luttele gift van 5 Euro (of meer)
Elke schaakclub kan ook voor een gift van 50 Euro de "Afrikaanse Tam-Tam" aankopen voor al haar clubleden.
In bijlage een indruk van wat je zal krijgen.
We hebben zelfs een bijkomende verrassing voor elke schaker die 10 Euro, of elke schaakclub die 100 Euro, geeft.
Al het ingezamelde geld wordt integraal (100%) overgemaakt aan hulp voor Afrika.
Schrijf je nu in met een mail naar koninklijke.mechelse.schaakclub@gmail.com.
Je krijgt dan een referentienummer en het nummer van onze clubrekening.
Ten laatste 14-dagen na ontvangst van de betaling krijg je de "Tam-Tam voor Afrika" digitaal toegezonden.
Afrika rekent op je ! Doe het nu aub !


15-08-11

Zaterdag 24 september 2011

Schrijf nu in voor de schaakkamp Mechelen – Zoetermeer.


Vorig jaar zijn we zeer gul ontvangen zijn door de Nederlandse schaakclub Promotie Zoetermeer, de thuishaven van onze leden Willem Broekman, Jan van den Bergh en Bernard Bannink. Zoals reeds een tijdje aangekondigd op onze website, ontvangen wij de leden van Zoetermeer voor een tegenbezoek op zaterdag 24 september.
Het programma start met een wandeling met gids door de stad Mechelen van 10h30 tot 12h30. Het thema is Drie Boergondische Generaties. In de bloeiperiode van Mechelen was onze stad de zetel van de Noordelijke én Zuidelijke Nederlanden, onder het gezag van de Boergondische hertogen. Vele van de bekendste en mooiste gebouwen van Mechelen dateren van deze periode. Een ideaal thema dus om de culturele band ts. Zoetermeer en Mechelen te illustreren. Afspraak op de parking van ons lokaal om 10h15.
Opmerking : het aantal deelnemers is hier beperkt, dus snel inschrijven.
Van 12h45 tot 14h00 is er een Breughel-buffet in ons clublokaal.
14h00 tot 18h00 : Massakamp Mechelen - Zoetermeer : we spelen ieder 4 rapidpartijen aan het officiële Fishertempo van 25’ + 10” vanaf de eerste zet. Alle deelnemers worden ingedeeld in gelijkwaardige groepen ( volgens Elo ) met telkens 4 Belgen en 4 Nederlanders. In iedere groep speelt iedere Nederlander dus eenmaal tegen iedere Belg . We hebben dus spelers nodig van elke speelsterkte.
De uitslagen worden zowel individueel als per club verwerkt.
Prijsuitreiking rond 18h30, gevolgd door een après-schaak in het chalet waar ook enkele broodjes met koffie voorzien zijn.
Voor deelname aan de geleide wandeling in Mechelen, deelname aan het Breughel-buffet ( exclusief drank ) en de broodjesbar met koffie achteraf, vragen wij 20€.
Graag een mailtje naar jan.degeest@worldonline.be om te weten of je meedoet : vermeld dan ook liefst of je eveneens deelneemt aan de geleide wandeling en het Breughel-buffet. Partners en/of kinderen zijn uiteraard ook welkom. Betalen kan op het rekeningnummer van de club : 979-5960963-27 of IBAN = BE48 9795 9609 6327
Een filmpje aangeboden door de Nederlandse Nationale Schaakbond KNSB

Naar aanleiding van de beslissing van de Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters om de schaaksport niet meer te erkennen als “sport” is er op het VTM-nieuws een interview geweest met Marcel Roofthoofd. Je kan dit interview nog bekijken op http://vtm.be/nieuws/sport/45740-schaken-is-geen-sport
04-07-10: Kevin De Winter heeft foto's genomen van de jeugd, zie Jeugdschaak.
Onze jonge schakers konden de examenstress achter zich laten door deel te nemen aan het vijfde en zesde tornooi van het jeugdschaakcriterium.
In Landegem op zaterdag 26 juni, waren we met drie deelnemers en in Oostende een week later op 4 juli, waren we z’n zessen. Anusavan Barsegjan en Léon de Borggraef, zijn de enigen van onze club die tot hiertoe aan alle tornooien hebben deel genomen. Zij eindigen meestal in de middenmoot, maar hun spelniveau gaat in stijgende lijn en zowel bij Léon als bij Anusavan heb ik al heel mooie dingen gezien. Hun enthousiasme kent geen grenzen, wat altijd de beste basis voor vooruitgang is. In het tussenklassement staat Léon op plaats 12 in de E-reeks en Anusavan op plaats 18 in de D-reeks.Onze jongste deelnemer, Arne Lambrecht was er niet bij in Oostende en eindigde in Landegem op een negende plaats. Op zich geen slecht resultaat, maar een kleine tegenvaller in vergelijking met zijn vorige uitslagen. Toch staat Arne nog altijd op plaats 4 in het tussenklassement en omdat alleen de 7 beste resultaten van het criterium in aanmerking komen voor de eindstand, kan Arne hier nog enkele plaatsen stijgen. De voorlopige leider Nathan Pirard ( uit Leuven ) speelt ondertussen al vrijwillig een reeks hoger, zodat Arne nog uitzicht heeft op de eindoverwinning. De andere deelnemers,Pierre, Joren en de broertjes Narek en Rubik hebben ook mooi gepresteerd met allemaal een einduitslag, netjes in het midden van het klassement.
In Oostende hebben Thibaud de Borggraef en ikzelf ook deelgenomen aan de Open Reeks ( voor de jeugd -18 maar ook voor ouders en begeleiders ) Ikzelf heb hier wel goed gescoord met 4 op 7 en o.a. een mooie overwinning met stikmat tegen Konghaloos Zorik ( 1933 Elo ). De stunt van de dag was echter de overwinning van Thibaud tegen FM Tom Piceu ( 2350 Elo ) In een schitterende aanvalspartij heeft Thibaud een vrijpion kunnen forceren, die hem uiteindelijk de overwinning bezorgde. Thibaud eindigde hier op een vierde plaats, samen met Tom Piceu. Zeer opmerkelijk is het resultaat van een kleine jongen van 11 jaar ( je leest het goed 11 jaar ), kampioen van België in de -12 en die hier meespeelt in de hoogste jeugdreeks en daar vlotjes op plaats 2 eindigt : Capone Nicola uit Fontaine-l’Evêque met nu al 1911 Elo. Een naam om zeker te onthouden.
Voor meer details ga naar jeugdschaakcriterium.
01-06-10: In navolging van Willem heeft Guido De Bouver ook een schaakboek geschreven en gepubliceerd: Attack with the Blackmar Diemer. Op dit ogenblik ligt het bij de drukker - het wordt verwacht ongeveer half juni. Hier een voorsmaakje http://www.humbeekseschaakclub.goedgehost.be/overzicht.pdf
15-05-10: Op 15 mei zijn we een wedstrijd gaan spelen tegen Schaakverening Promotie Zoetermeer. We zijn met 13 spelers afgezakt naar Nederland, versterkt van 4 spelers van TSM, voor een rapid van 4 partijen per speler. Op de website van Promotie staat een verslag van Willem Broekman.
01-05-10: Foto's gemaakt door Willem Hajenius op de laatste interclub speeldag met etentje en kwis
10-01-10: Onze clubgenoot Willem Hajenius heeft een prachtig boek 't AMUSEMENT! gepubliceerd, echt een aanrader.
13-04-09: De volgende dagen neemt Willem Hajenius deel aan het kampioenschap voor Europese schaakteams in Oostenrijk met het Belgische team.
De 4 spelers van het Belgische team zijn: Jan Rooze, Marcel Van Herck, Valery Maes en Willem Hajenius.
Als je hen wil volgen: http://www.velden-schach.at/europaeische-senioren-mannschaftsmeisterschaft


02-04-09: Bijna paasvakantie, daarom even laten weten wat er de volgende weken op het programma staat voor onze jeugdleden.
Volgende zondag gewoon les, op 05 april géén les omdat we naar Grimbergen trekken om er deel te nemen aan het Debutantentornooi .
De gezamenlijke inschrijving alsook de betaling uit onze clubkas zal ik regelen maar dan moet ik ten laatste zondag 29 maart weet hebben van jullie deelname.
De afspraak in het clublokaal is om 11u45, het vervoer zal nog besproken worden.
Tijdens de paasvakantie dus 12 & 19 april géén les !
Omdat we vóór de vakantie geen intern tornooi organiseren herbeginnen we op zondag 26 april met ons PAASTORNOOI !
Marie-Jeanne


25-02-09: Na de interclub van 8 maart is er een etentje. Inschrijven voor 28 februari bij Marie-Jeanne. Klik hier voor meer info.
07-11-08: Volg Jan Gooris, Dimitri Allaert, Andrew Pevar, Jan De Geest en Willem Broekman in het Open van Leuven


01-11-08: Twee belangrijke wijzigingen in de kalender van het stadskampioenschap : omdat het lokaal van TSM niet vrij is op 19 december worden de locaties van ronde 10 en 11 omgewisseld : Ronde 10 wordt gespeeld bij TSM op 12 december - Ronde 11 wordt gespeeld bij KMSK op 19 december. Omdat de openingsronde van de Zilveren Toren in 2009 een week vroeger start, verschuift ronde 12 naar 30 januari.
01-06-08: Foto's van de diploma stap 3 uitreiking op jeugdschaak


10-05-08: Andrew Pevar speelde een tornooi in Nederlands Limburg. Zijn resultaten van Maastricht zijn te zien op www.limburgopen.nl


05-05-08: Een reportage van het tornooi van Liechtenstein, van afgelopen week waar Willem Hajenius een schitterend resultaat behaalde.


01-05-08: Fitim op tv in Vlaanderen Vakantieland. Het mooiste dorp: Gaasbeek

In de achtertuin van Brussel ligt Gaasbeek. Iedereen kent misschien het kasteel van Gaasbeek. Maar Fitim en Venera ontdekken nog andere pareltjes : een hoeve met een mechanische koe, ze bezoeken de exclusieve museumtuin en ze doen een spelletje boerengolf.


01-09-07: Het clubkampioenschap wordt dit jaar vervangen door het stadskampioenschap, een (voorlopig) éénmalig initiatief tussen TSM en KMSK. 4 reeksen spelen samen ofwel in KMSK of in TSM (zie stadskamp). De reeks Grote Markt speelt steeds in het lokaal van KMSK. De regel van witspeler speelt thuis komt te vervallen.